بررسی تغییرات کانی های رسی و وضعیت منگنز خاک در افق های سطحی و عمقی تعدادی از خاک های شالیزاری استان فارس
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 52، شماره: 2
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 160
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-52-2_004
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
شرایط غرقابی عامل مهمی است که بر روی خصوصیات خاک موثر است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر شرایط غرقاب بر کانیهای رسی ثانویه خاک و همچنین عنصر منگنز در خاکهای زیر کشت طولانی مدت برنج استان فارس بود. برای انجام این مطالعه، در هر منطقه دو خاکرخ یکی دارای کاربری کشت برنج و دیگری بکر بر روی مواد مادری آهکی و لندفرم مشابه حفر شدند. نتایج کانیشناسی بخش رس خاکها نشان داد که نوع کانیها در هر دو کاربری مشابه، اما مقدار نسبی آنها متفاوت است. به نظر میرسد که کشت طولانی مدت برنج فقط بر کمیت کانیهای رسی تاثیرگذار بوده است به نحوی که در خاکهای شالیزاری مقدار اسمکتیت زیاد بود. اما در اراضی بکر غیرشالیزاری مقادیر کانیهای ایلیت، کلریت و پالیگورسکیت افزایش داشتند. ایلیت و کلریت در هر دو نوع کاربری مشاهده شد و با افزایش عمق، مقدار آنها نیز به علت حضورشان در مواد مادری افزایش نشان داد. تبدیل ایلیت به اسمکتیت در افقهای سطحی خاکهای شالیزار منجر به افزایش مقدار نسبی اسمکتیت شد اما مقدار اسمکتیت با افزایش عمق کاهش یافت. همچنین نتایج نشان داد که در اراضی شالیزار مقادیر منگنز قابل استفاده (Mnex)، شبه کل (Mnt) و اکسید منگنز با تبلور ضعیف (Mno) بیشتر از اراضی غیرشالیزاری بوده و در افقهای سطحی شالیزارها بیشترین میزان را نشان میدهد. کشت طولانی مدت برنج همچنین موجب کاهش مقدار اکسید منگنز پدوژنیک (Mnd) و شکلهای متبلور (Mncry) آنها نسبت به خاکهای بکر مجاور شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سیروس شاکری
Department of Agriculture, College of Agricultureو Payame Noor University, Tehran, Iran
مجید باقر نژاد
Department of Soil Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
عبدالصمد غلامی
Department of Soil Science, College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
ابوالفضل آزادی
Faculty member. Department of soil and water, Agricultural Research,Education and Extension Organization (AREEO) . Khuzestan. Ahvaz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :