هیومیفیکاسیون لیگنایت در فاز جامد جهت فعال سازی ترکیبات نیترو-هیومیکی از طریق اکسیداسیون ازن: ارزیابی عملکرد هیومیفیکاسیون و تبدیل نیتروژن در فرآیند
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 53، شماره: 5
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 141
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-53-5_001
تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
این پژوهش اولین تلاش در هیومیفیکاسیون فاز جامد لیگنایت جهت فعال سازی ترکیبات نیترو-هیومیکی (NHSs) در راستای بهبود کاربرد لیگنایت ها در کشاورزی و محیط زیست است. از اکسیداسیون ازن، افزودنی های اوره و KOH به ترتیب برای تسریع فرآیند هیومیفیکاسیون، غنی سازی نیتروژن و عامل فعال سازی هیومیک اسیدها استفاده شد. به منظور بررسی عملکرد هیومیفیکاسیون فاز جامد لیگنایت، شاخص هایی از قبیل محتوای هیومیک اسید کل (THA)، هیومیک اسید محلول در آب (WHA)، محتوای نیتروژن و اکسیژن، نسبت C/N، درجه اکسیداسیون (O/C) حاصل از آنالیز عناصر اصلی CHNOS و محتوای گروه های عاملی کربوکسیلی و فنولی هیدروکسیل ارزیابی شدند. جهت تایید تغییرات گروه های عاملی حاوی نیتروژن و اکسیژن و همچنین تبدیل موثر نیتروژن در فرآیند هیومیفیکاسیون از طیف سنجی FT-IR و آنالیز درصد توزیع انواع نیتروژن های تثبیت شده استفاده شد. آزمایش ها و جمع آوری داده های این پژوهش در سال ۱۴۰۰ در دانشکدگان ابوریحان-دانشگاه تهران و در آزمایشگاه های گروه مهندسی بیوسیستم انجام شده است. در ادامه، روش سطح پاسخ مبتنی بر طرح مرکب مرکزی (CCD-RSM) برای تعیین شرایط بهینه استفاده و مدل های ریاضی برای پیش بینی دقیق تغییرات دو پاسخ THA و WHA توسعه داده شد. تحت شرایط بهینه ۸ گرم بر ساعت نرخ ازن دهی، ۱۵ دقیقه زمان اکسیداسیون، ۸۵/۱۴ درصد وزنی KOH و ۳۰ درصد وزنی اوره، مقدار THA و WHA به ترتیب ۰۲/۶۹ و ۳۲/۵۳ درصد حاصل شد که به طور قابل توجهی بیشتر از نمونه کنترل (بدون از ن دهی و اوره) به ترتیب ۳۰ و ۷ درصد بود. توزیع یکنواخت فرم های تثبیت شده نیتروژن در ترکیبات NHSs نشان داد که ۴۷ درصد از مقدار نیتروژن کل به فرم نیتروژن آمونیومی، ۱۶ درصد به فرم نیتروژن آمید و ۳۷ درصد به فرم نیتروژن آلی پیوندی با اتصالات بسیار قوی است. مقدار گروه های فنولی ۷۱/۸۵ درصد و مقدار گروه های کربوکسیلی ۸۷/۲۱۵ درصد در اثر هیومیفیکاسیون ازن افزایش نشان دادند. فرآیند بهینه سازی شده منجر به بهبود شاخص های کیفی از جمله کربن کمتر، نیتروژن بیشتر و در نتیجه نسبت C/N کمتر، نسبت O/C بیشتر، کربن آروماتیک کمتر، کربن آلیفاتیک و کربوکسیلی بیشتر برای ترکیبات NHSs شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
احسان سرلکی
دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم، گروه مهندسی فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
محمد حسین کیان مهر
گروه مهندسی بیوسیستم. پردیس ابوریحان . دانشگاه تهران
علی ماشاء الله کرمانی
استادیار، گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :