بررسی اهمیت نور در معماری مساجد ایران؛( نمونه موردی مسجد شیخ لطف الله اصفهان)
محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و چهارمین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 374
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
ICRSIE07_504
تاریخ نمایه سازی: 6 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
الله نور السماوات و الارض، اصل و مبدا هستی و پیدایش کائنات بر پایه نور است. نور در بسیاری از فرهنگها نماد تعالی، به کمال رسیدن، اوج گرفتن، رویش، و دیگر خصوصیات عالی است؟ نور در معماری اسلامی تاکید بر اصل تجلی است. معماری و نور به همان اندازه به یکدیگر وابسته اند که جسم و روح. در معماری اسلامی، نور و اهمیت بهره گیری از آن برای شکل دهی و هویت بخشی به فضای داخلی از جایگاه ویژه ای برخوردار است؟ با ظهور اسلام بر اهمیت نور و بهره گیری از آن در بناها به ویژه مساجد که تجلیگاه ایده آل ترین اندیشه های مذهبی و کامل ترین نماد معماری اسلامی میباشد افزوده شد. نور در دین اسلام نمودی از ذات مقدس الهی و بیانگر وجود میباشد و همواره در کانون توجه معماران مسلمان بوده است. امروزه در ساخت مساجد نقش نور، تنها به عنوان یکی از عناصر اقلیمی و صرفا جهت عملکرد روشنایی تقلیل پیدا کرده و خبری از جنبه های معنایی و معنوی آن به شکلی که در گذشته قابل پیگیری و بازشناسی بوده نیست ؟در پژوهش حاضر به دنبال هدف اصلی و به صورت خاص به بررسی اهمیت نور و جایگاه آن در معماری مساجد ایران به شیوه توصیفی ؛تحلیلی به بیان مطلب پرداخته شده است. مبانی نظری و عملی ارائه شده در این پژوهش به طور موردی در مسجد شیخ لطف الله اصفهان که یکی از شاخص ترین مساجد دوره صفویه بوده و دارای مکانیسم نورپردازی تامل برانگیز و متمایز با سایر مساجد ایران میباشد؛ به نمایش گذاشته شده است؟
کلیدواژه ها:
نویسندگان
منیره فرجی
دانشجوی کارشناسی حرفه ای معماری- ، دبیر انجمن علمی معماری، دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استانکرمانشاه، مرکز آموزش علمی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
سحر خدابخشی
دکتری معماری، مدرس گروه معماری، دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استان کرمانشاه، مرکز آموزش علمی کاربردی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، ،کرمانشاه، ایران.
علی امرایی
مدیر گروه، استاد مشاور انجمن علمی معماری، دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استان کرمانشاه، مرکز آموزش علمی کاربردی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
عاطفه آفتابی
دانشجوی کارشناسی ارشد موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی واحد استان کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.