مقایسه اثربخشی آموزش سایکودرام هیجان مدار ذهن آگاهانه با سایکودرام و هیجان مدار بر مکانیزمهای دفاعی زنان مطلقه
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 10، شماره: 6
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 261
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-10-6_004
تاریخ نمایه سازی: 5 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: مکانیسم های دفاعی نقش بسیار مهمی در توانایی مقابله با استرس و سازگاری زنان مطلقه دارند. بر همین اساس، این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش سایکو درام هیجان مدار ذهن آگاهانه با سایکودرام و هیجان مدار بر مکانیزم های دفاعی زنان مطلقه اجرا شد.
روش کار: این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل در سه مرحله پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری بود. جامعه آماری زنان مطلقه در شهر اصفهان در پائیز ۱۴۰۰ بودند، که از میان آنها ۶۴ نفر به صورت هدفمند انتخاب و در چهار گروه (هر گروه ۱۶ نفر) گمارده شدند. پرسشنامه مکانیسم های دفاعی اندروز و همکاران (۱۹۹۳) برای سنجش متغیر وابسته در سه مرحله استفاده شد. سه گروه آموزشی، هر یک طی ۱۲ جلسه ۹۰ دقیقهای تحت آموزش قرارگرفتند و گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت ننمود. دادهها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ تحلیل گردید.
یافته ها: یافتهها نشان داد هر سه آموزش سایکو درام هیجان مدار ذهن آگاهانه، سایکودرام و هیجان مدار به یک اندازه در کاهش مکانیسم های دفاعی رشدنایافته و روان آزرده اثربخش هستند (۰۱/۰>p). در افزایش مکانیسم های دفاعی رشد یافته نیز فقط آموزش سایکودرام با بالاترین اثربخشی و پس از آن آموزش هیجان مدار دارای اثربخشی بودند (۰۱/۰>p).
نتیجه گیری: با توجه به اثربخشی همسان آموزش سایکودرام هیجان مدار ذهنآگاهانه، سایکودرام و هیجان مدار بر کاهش مکانیسمهای دفاعی رشد نایافته و روان آزرده و همچنین آموزش سایکودرام به عنوان اثربخشترین روش و سپس آموزش هیجان مدار بر ارتقاء مکانیسمهای دفاعی رشد یافته، پیشنهاد میشود در مراکز مشاوره و روان درمانی، این آموزشها برای زنان مطلقه استفاده شوند.
کلیدواژه ها:
Mindful emotion focused psychodrama training ، Psychodrama ، Emotion focused ، Defense mechanism ، Divorced women ، آموزش سایکودرام هیجان مدار ذهن آگاهانه ، سایکودرام ، هیجان مدار ، مکانیسم های دفاعی ، زنان مطلقه
نویسندگان
زهرا جعفری
Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
محسن گل پرور
Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
حمید آتش پور
Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :