ارزیابی پتروفیزیکی سازند ایلام به منظور تعیین حجم شیل، لیتولوژی، تخلخل موثر، حجم نفت و اشباع شدگی آب در چاه های A و B یکی از میادین جنوب غرب ایران
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 154
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EKTESHAF-1399-185_003
تاریخ نمایه سازی: 5 اردیبهشت 1402
چکیده مقاله:
نگاره های چاه کاربردهای گسترده و وسیعی در صنعت نفت دارند. اما شاید مهمترین کاربرد، استفاده از آنها برای انجام ارزیابی پتروفیزیکی یک مخزن به منظور تعیین پارامترهای اصلی آن مخزن باشد. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی پتروفیزیکی چاههای A و B یکی از میادین جنوب غرب ایران به منظور بررسی ویژگیها و کیفیت مخزنی سازند ایلام در چاههای مورد نظر، تعیین نوع لیتولوژی، شناسایی بازه و محدوده های مخزنی از نظر لیتولوژی و ستون هیدروکربور، تعیین میزان تخلخل و محاسبه میزان اشباعشدگی آب در قسمت های مختلف مخزن است. به این منظور پس از شناخت ابزار و کیفیت نگارههای موجود، به بررسی خواص مخزنی سازند ایلام با استفاده از نگارههای موجود برای چاههای A و B میدان با استفاده از نرم افزار Geolog۷.۴ به روش مالتیمین پرداخته شد. نتایج حاصل از ارزیابی در هر دو چاه با گزارشات زمین شناسی و مهندسی نفت مقایسه شدند و تطابق خوب بین آنها نشاندهنده دقت و صحت کار بود. مشاهده شد که سازند ایلام در چاهA بصورت عمده از آهک و مقدار کمی شیل و در چاه B از سنگ آهک، شیل و مقدار کمی دولومیت تشکیل شده است. در ادامه پس از محاسبه میزان اشباع آب توسط مدل های اندونزیا، آرچی و جوهاز مشاهده گردید که مدل اندونزیا مقدار اشباع آب را با دقت بهتری محاسبه میکند. با توجه به اینکه میانگین درصد حجمی شیل سازند ایلام در هر دو چاه A و B بسیار پایین است، نمیتوان آن را به عنوان یک عامل موثر منفی در تغییر دادن خواص مخزنی سازند ایلام محسوب کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حامد امرایی
دانشکده مهندسی نفت و گاز، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران
رضا فلاحت
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی نفت و گاز، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :