تحلیلی در خصوص نقش آموزش عالی در تحقق اقتصاد دانش بنیان، چالشها و راهکارها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و چهاردهمین همایش ملی آموزش
  • کد COI اختصاصی: EDUCAT14_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 864
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدسعید نجیبی

دانشجوی دکتری مدیریت آموزش عالی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

جمیله علم الهدی

دانشیار، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

امروزه، نظام آموزش عالی از طریق تربیت نیروی انسانی متخصص و گسترش مرزهای دانش و فناوری و بازتولید فرهنگ،مهمترین بستر برای اجرای اقتصاد دانشبنیان را فراهم مینماید. با نگاه به رویکرد دانشگاه های بزرگ و مطرح جهانی درمییابیم که توسعه فناوری و توجه به تجاریسازی یافته ها و اقتصاد دانش بنیان، یکی از رویکردهای اصلی ایشان در توسعه اقتصادی است. این دانشگاه ها، کارآفرینی دانشبنیان را به عنوان یکی از ماموریتهای اصلی خود قرار داده و در این راستا برنامهریزی و تلاش میکنند. درواقع چه با نگاه الگوبرداری از دانشگاه های برتر دنیا و چه در راستای پیروی از سند چشمانداز ملی، نقشه جامع علمی و سایر اسناد بالادستی، چارهای جز حرکت به سمت تحقق اقتصاد دانشبنیان وجود ندارد؛ بنابراین آموزش عالی باید از طریقایجاد کارآفرینی و نوآوری تکنولوژیکی، تشکیل و تقویت سرمایه فکری و انسانی، گسترش همکاریهای صنعت و دانشگاه از طریق سیاستگذاری و برنامه ریزی استراتژیک، تامین و توسعه زیرساخت های الکترونیکی، تحول فکری، نهادی و ساختاری و همچنین استقرار مدیریت دانش و اطلاعات نقش خود را در تقویت اقتصاد دانشبنیان ایفا نماید. بنابراین در این پژوهش به منظور بررسی نقش آموزش عالی در تحقق اقتصاد دانش بنیان، چالشها و راهکارهای متصور بر آن ابتدا چیستی و ارکان، ضرورت و پیشران های اقتصاد دانش بنیان مطرح شد. سپس نقش آموزش عالی در اقتصاد دانش بنیان، چالش های پیشرو آموزش عالی در تحقق اقتصاد دانشبنیان و راهکارهایی جهت افزایش نقش آموزش عالی در اقتصاد دانش بنیان بررسی گردید. در ادامه اقدام به جمع بندی موضوع شد و درنهایت چگونگی تدوین و مدل اجرائی پنجساله آموزش عالی در جهت اقتصاد دانش بنیان ارائه گشت.

کلیدواژه ها

اقتصاد دانش بنیان، آموزش عالی، دانش بنیان، کارآفرینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.