تحلیل امنیت بومشناختی سیمای سرزمین تهران مبتنی بر پایش کیفیت الگوی ساختاری زیرساخت سبز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: ششمین کنگره بین المللی توسعه کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICSDA06_360
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز ناروئی

دانشجوی دکتری آمایش محیط زیست ، پژوهشکده علوم محیطی ، دانشگاه شهید بهشتی ، مربی گروه مهندسی فضای سبز دانشگاه سیستان و بلوچستان

شهیندخت برق جلوه

دانشیار گروه برنامه ریزی و طراحی محیط، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، ایران

حسن اسماعیل زاده

استادیار گروه برنامه ریزی و طراحی محیط، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، ایران

لعبت زبردست

استادیار گروه برنامه ریزی مدیریت وآموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، پردیس دانشکدههای فنی، دانشگاه تهران

چکیده

افزایش سریع جمعیت شهر تهران در چند دهه اخیر و گسترش کالبدی آن در وسعتی بیش از ۷۰۰ کیلومتر مربع ، موجب تغییر ساختار اولیه سیمای سرزمین به دلیل گسترش کاربری اراضی و تخریب زیرساخت های سبز شهری شده است . این امر سبب شده تا فرآیندها و خدمات محیط زیستی ارائه شده توسط الگوی ساختاری زیرساخت های سبز سیمای سرزمین تضعیف شده و امنیت بوم شناختی شهر با تهدید مواجه شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش الگوی ساختاری سیمای سرزمین در تامین امنیت بوم شناختی شهر تهران به کمک تحلیل سنجه های سیمای سرزمین در طی سه دهه گذشته (بازه زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ میلادی ) است . برای این منظور از تصاویر ماهواره ای لندست جهت طبقه بندی کاربری اراضی سیمای سرزمین تهران در چهار کلاس ساخت و ساز، فضای سبز، بایر و آبی استفاده شد. همچنین جهت کمی کردن تغییرات کاربری اراضی و شناسایی تغییر زیرساخت های سبز شهر تهران در بازه زمانی مورد مطالعه ، در سطح کلاس از سنجه های NP، LPI، LSI، EMN-MN، SHAPE-MN، IJI، COHESION و در سطح سیمای سرزمین از سنجه های NP، ED، PD و LSI بکارگرفته شد. نتایج پژوهش نشان می دهند در سطح کلاس در طبقات کاربری سبز و بایر ، شاهد قطعه قطعه شدگی و کاهش مساحت آن ها در بازه زمانی مورد مطالعه هستیم . همچنین در ارتباط با پهنه های ساخت و ساز، روند سنجه های مورد مطالعه نشان دهنده پیوستگی لکه های این کاربری در طی بازه زمانی مورد مطالعه است . همچنین در طی سه دهه گذشته افزایش مساحت طبقه کاربری ساخت و ساز سبب جایگزینی و کاهش مساحت لکه های سبز و باز در سطح کلاس شهر تهران شده است . در سطح سیمای سرزمین نیز این تغییرات بیانگر کاهش تعداد لکه ها و ساده تر شدن موزاییک سیمای سرزمین در نتیجه تجمع لکه های ساخت و ساز و کاهش ناهمگنی در الگوی ساختاری سیمای سرزمین تهران شده است که منجر به کاهش خدمات محیط زیستی و امنیت بوم شناختی شهر در بازه زمانی مورد مطالعه می باشد.

کلیدواژه ها

امنیت بومشناختی ، زیرساخت سبز شهری ، سنجه های سیمای سرزمین ، تهران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.