ارزیابی عملکرد و سودمندی کشت مخلوط سویا (Glycine max (L.) Merrill.) و همیشه بهار (Calendula officinalis L.)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 23، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-23-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه اله دادی

دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

محمدرضا شکیبا

دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

عادل دباغ محمدی نسب

دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

روح اله امینی

دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

به منظور بررسی تاثیر کشت مخلوط ردیفی و نواری بر عملکرد دانه سویا و گل آذین همیشه بهار، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با ۳ تکرار و ۷ تیمار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی تبریز در سال ۱۳۸۸ اجرا شد. تیمارها شامل کشت خالص (برای هر دو گونه)، کشت مخلوط ردیفی و چهار ترکیب کشت مخلوط نواری به صورت ۲-۲، ۲-۴، ۴-۴ و ۴-۶ به ترتیب برای همیشه بهار - سویا بودند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس تاثیر الگوی کشت مخلوط بر عملکرد دانه سویا در واحد سطح معنی­دار نبود ولی تاثیر آن بر وزن خشک گل آذین و گلبرگ همیشه بهار در واحد سطح معنی­دار بود. کشت مخلوط ردیفی و کشت مخلوط نواری ۴-۶ وزن خشک گل آذین و گلبرگبیشتری را در واحد سطح نسبت به کشت خالص همیشه بهار تولید کردند. کشت مخلوط ردیفی عملکرد خشک گل آذین و گلبرگ بیشتری نسبت به الگوی کشت مخلوط نواری داشت. در این بررسی تیمار­های ۴-۶ و ردیفی بیشترین نسبت برابری زمین و مجموع عملکرد نسبی را به ترتیب معادل ۳۴/۱ و ۱۳/۱ داشتند که این امر نشانگر سودمندی این دو مخلوط است. مجموع ارزش نسبی بر اساس کشت خالص سویا برای کشت مخلوط ردیفی و کشت مخلوط نواری ۲-۲، ۲-۴، ۴-۴ و ۴-۶ به ترتیب ۴۷/۱۳، ۳/۸، ۰۵/۶ و ۳/ ۷ بدست آمد. بر اساس این نتایج کشت­های مخلوط نسبت به کشت خالص سویا درآمد ناخالص بیشتری تولید کردند و در مجموع سیستم کشت مخلوط نواری ۴-۶ به عنوان بهترین روش کشت مخلوط قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

سویا, کشت مخلوط, مجموع ارزش نسبی (RVT), مجموع عملکرد نسبی (RYT), نسبت برابری زمین (LER), همیشه بهار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.