بررسی نقش و جایگاه دیوارنگاری در هنرهای اسلامی دوره صفویه (نمونه مطالعاتی دیوارنگارههای کاخ چهل ستون اصفهان با مضمون مجالس بزم)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_1361
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین شرف دین

دانشجوی دکتری معماری ، گروه معماری، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

شهرام تقی پور

استادیار گروه معماری، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

چکیده

دیوارنگاری صرفا یک تزیین محسوب نمی شود بلکه رابطه بین اثر دیواری با محیط ، معماری و مخاطب به عنوان عوامل ارزشگذار در دیوارنگاری موردنظر بوده است در این پژوهش دیوارنگاری به عنوان منبعی برای شناسایی زمینه های اجتماعی ، فرهنگی ، سیاسی و تاریخی زمان خود و انتقال این میراث به دورههای بعدی معرفی می شود در این تحقیق ، به جایگاه دیوارنگاری در معماری اسلامی پرداخته می شود. با توجه به اینکه کاخ چهل ستون آثار ارزشمندی از این هنر را در دوره صفویه در خود جای داده است به عنوان نمونه مطالعاتی موردبررسی قرار می گیرد در این پژوهش دیوارنگارههای با موضوع مجالس بزم موردبررسی قرار می گیرند. روش تحقیق در این پژوهش با استفاده از نوع روش توصیفی تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و میدانی و مستندات مکتوب بر اساس موضوع پژوهش و مفاهیم مرتبط استوار و با تجزیه وتحلیل دادههای اطلاعات، استخراج گردیده است ؛ بنابراین نتایج حاصل نشان می دهد دیوارنگارههای کاخ چهل ستون بازتابی از جهانبینی حاکم در دوره صفویه بوده و آنچه رسالت یک هنر می باشد را به خوبی ایفا می نماید بنابراین دیوارنگاری تنها یک تزیین نمی باشد بلکه هنری گویا از عهد و زمان خود می باشد که با مخاطب ارتباط برقرار کرده و علاوه بر آن میراثی گرانبها از فرهنگ و هویت ایران می باشد.

کلیدواژه ها

هنر اسلامی ، دیوارنگاری ، مجالس بزم، چهل ستون، دوره صفویه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.