سینتیک واجذبی کادمیم از یک خاک آهکی آلوده به کادمیم متاثر از بنچار حیوانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_1278
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا هداوند

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

صدیقه صفرزاده شیرازی

استادیار بخش علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

محبوب صفاری

استادیار گروه محیط ز یست، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان ایران

رضا قاسمی

استاد بخش علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده

کادمیم، به عنوان یکی از مهلکترین عناصر سنگین سمی در محیط زیست معرفی میشود، که پاکسازی آن از محیط خاک و آب بسیار ضروری و غیرقابل اجتناب میباشد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثر پودر استخوان گاو و بنچار حاصل از آن بر سینتیک واجذبی کادمیم در یک خاک آهکی آلوده به کادمیم به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. بدین منظور، پودر استخوان و بنچار حاصل از آن ۰)، ۲ و۴ درصد وزنی) به یک خاک آهکی آلوده به عنصر کادمیم با غلظت۱۰۰ میلی گرم در کیلوگرم افزوده شد و پس از انجام فرایند خوابانیدن، مقدار کادمیم واجذبی شده به وسیله عصاره گیر EDTA در دوره های زمانی مختلف از ۵ تا ۱۴۴۰ دقیقه تعیین شد. بر اساس نتایج بدست آمده، استفاده از بنچار و پودر استخوان سبب کاهش واجذب کادمیم نسبت به نمونه شاهد شد. مقادیر رهاسازی کادمیم در تمامی تیمارهای مورد مطالعه، به صورت دو فازی بود که در زمانهای ابتدایی بیشترین میزان از واجذبی کادمیم مشاهده شد و با گذشت زمان کاهش یافت تا به حالت تعادل رسید. بر اساس ضرایب تبیین و خطای استاندارد ، در میان معادلات سینتیکی برازش داده شده بر کادمیم واجذب شده، بهترین معادله جهت توصیف رهاسازی کادمیم معادلات الوویچ ساده شده و تابع توانی شناخته شد.

کلیدواژه ها

پودر استخوان، بنچار، سینتیک واجذب، کادمیم، معادلات سینتیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.