اولویت بندی مکانهای مستعد دفن پسماند شهری با رویکرد زیست محیطی ، مطالعه موردی شهرستان فریمان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_1227
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 177
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه نوروزی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی، گروه مهندسی نفت و زمین شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

سعید سعادت

گروه مهندسی نفت و زمین شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

چکیده

رهاسازی یا دفن غیر اصولی زباله ها و پسماندها در طبیعت باعث افزایش آلودگی و در نهایت تخریب محیط زیست می گردد. منطقه مورد مطالعه شهر فریمان در استان خراسان رضوی است . استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی در مکانیابی محل دفن در دهه های اخیر در جهان متداول گشته است . جهت مکانیابی محل جدید دفن زباله ابتدا نقشه -های پایه مورد نیاز شامل شیب ، زمین شناسی ، کاربری اراضی ، فاصله از گسل ، فاصله از آبهای سطحی و زیرزمینی ، فاصله از مناطق مسکونی و روستایی ، فاصله از جاده، جهت باد، و خاک شناسی منطقه در مقیاس مناسب در نرم افزار ArcGIS تهیه و آماده شد. اولویت بندی دادهها با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در نرم افزار Expert Choice انجام شد. سپس تجزیه و تحلیل و تلفیق لایه های اطلاعاتی به کمک نرم افزار ArcGIS انجام گرفت . مکانیابی دفن زباله شهرستان فریمان بیانگر آن است که محل فعلی دفن زباله ها منطبق بر رده نسبتا مناسب می باشد، لذا تغییر جایگاه فعلی دفن زباله به ردهکاملا مناسب ضروری است . بر اساس نتایج بدست آمده، هشت منطقه جهت دفن زباله شهرستان فریمان پیشنهاد و اولویت بندی گردید. اولین اولویت محدوده ای واقع در فاصله ۹ کیلومتری شمال شرق شهرستان فریمان با وسعت حدود ۱۲۳ هکتار پیشنهاد گردید. سنگ کف محل جدید از جنس رس سنگ و سیلت سنگ می باشد که جزو مناسب ترین سنگ بسترها برای محل دفن است . این منطقه از نظر پوشش گیاهی کم تراکم می باشد و هیج گونه تداخلی با مناطق حفاظت شده شهرستان ندارد. همچنین از نظر جنس خاک، فاصله از مناطق مسکونی ، فاصله از منابع آب زیرزمینی و سطحی ، مالکیت زمین بهترین حالت را دارد و متعلق به دولت می باشد.

کلیدواژه ها

مکانیابی ، دفع زباله ، تصمیم گیری چند معیاره، تلفیق ، فریمان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.