بررسی قابلیت داده های ماهواره بازیابی گرانش و آزمایش اقلیمی و خروجی مدل های سیستم جهانی تلفیق اطلاعات زمینی برای برآورد بیلان آب در مقیاس های مکانی بزرگ (مطالعه موردی حوضه آبریز دریاچه ارومیه)

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 199

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-10-1_006

تاریخ نمایه سازی: 30 بهمن 1401

چکیده مقاله:

برآورد مولفه های مختلف بیلان آب در مقیاس های مکانی بزرگ به دلیل عدم در اختیار بودن داده های مناسب، همواره با مشکلات فراوانی روبرو بوده است. در سال های اخیر با رشد فزاینده پایگاه های داده جهانی مبتنی بر برآوردهای ماهواره ای و همچنین افزایش توانایی های سخت افزاری و نرم افزاری در مدل سازی فرآیندهای پیچیده حاکم بر بیلان آب در سطح زمین، کوشش های زیادی به منظور استفاده مناسب از این ابزارهای نوین جهت کاهش مشکلات موجود در این زمینه به عمل آمده است. پروژه های بازیابی گرانش و آزمایش اقلیمی (GRACE) و سیستم جهانی تلفیق اطلاعات زمینی (GLDAS)، دو نمونه از پروژه های شاخصی هستند که مطالعه در خصوص امکان استفاده از نتایج آن ها جهت برآورد بیلان آب در مناطق مختلف کره زمین طی چند سال گذشته به صورت گسترده ای مورد توجه محققین قرار داشته است. با توجه به عدم توجه کافی به اینگونه منابع اطلاعاتی رایگان و سهل الوصول در مطالعات جاری کشور، تحقیق حاضر با هدف بررسی امکان استفاده از نتایج این پروژه ها در برآورد بیلان آب در حوضه های آبریز ایران انجام شد. بدین منظور حوضه آبریز دریاچه ارومیه به عنوان منطقه مطالعاتی انتخاب شد و مولفه های بیلان آب در این حوضه با استفاده از اطلاعات GRACE و GLDAS استخراج گردید. مقایسه مقادیر برآورد شده تغییرات بیلان کل آب در حوضه توسط GRACE و تغییرات مشاهداتی حجم آب دریاچه نشان دهنده وجود روند یکسان می باشد. همچنین برآورد تغییرات سالانه آب زیرزمینی نیز با استفاده از اطلاعات GRACE و GLDAS انجام شد که نشان دهنده قابلیت مناسب اطلاعات GRACE برای برآورد روند تغییرات آب زیرزمینی می باشد. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد اطلاعات حاصل از GRACE می تواند به عنوان ابزار مناسبی برای انجام برآوردهای اولیه، سریع و کم هزینه در خصوص بیلان آب در حوضه های آبریز کشور مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها:

بیلان آب ، Grace ، GLDAS ، حوضه آبریز دریاچه ارومیه

نویسندگان

اشکان فرخ نیا

دانشجوی دکتری / گروه مهندسی سازه های آبی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

سعید مرید

استاد/ گروه مهندسی سازه های آبی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • مرید س و همکاران (۱۳۹۰) گزارش مطالعات پایه طرح مدیریت ...
  • بی نام (۱۳۸۵) گزارش مطالعات جامع منابع آب دریاچه ارومیه، ...
  • Andersen OB, Seneviratne SI, Hinderer J, Viterbo P (۲۰۰۵) GRACE-derived ...
  • Eimanifar A, Mohebbi F (۲۰۰۷) Urmia lake (northwest Iran): a ...
  • Habte-Haile K (۲۰۱۱) Estimation of terrestrial water storage in the ...
  • Rodell M, Houser P, Jambor UEA, Gottschalck J, Mitchell K, ...
  • Rodell M, Velicogna I, Famiglietti JS (۲۰۰۹) Satellite-based estimates of ...
  • Strassberg G, Scanlon BR, Chambers D (۲۰۰۹) Evaluation of groundwater ...
  • Wahr J, Swenson S, Velicogna I (۲۰۰۶) Accuracy of GRACE ...
  • نمایش کامل مراجع