شبیه سازی-بهینه سازی چندهدفه برای مدیریت کمی-کیفی مخازن سدها با رویکرد برداشت انتخابی و مدل ترکیبی

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 203

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-15-1_021

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

در این تحقیق، یک مدل چندهدفه شبیه سازی-بهینه سازی با رویکرد برداشت انتخابی از مخزن سد، با درنظر گرفتن سناریوهای مختلف آب رهاسازی شده از ۴ دریچه مخزن و تکنیک مدل ترکیبی (Model Fusion) تدوین گردیده است. برای تخمین کیفیت آب رهاسازی شده ، مدل NSGA-II، مدل CE-QUAL-W۲ و مدل ترکیبی، توسعه داده شده است. به منظور تولید رهاسازی های ممکن از دریچه های سد و اجرای مکرر مدل شبیه سازی، دو کد در MATLAB® به صورت جداگانه تدوین شده است. تابع هدف های مهم در این تحقیق، حداقل کردن اختلاف بین آب رهاسازی شده از مخزن و تقاضاهای گروداران مختلف و حداکثر کردن شاخص کیفیت آب ایران (IRWQISC) و حجم مخزن سد می باشند. برمبنای این متدولوژی، پس از شبیه -سازی با مدل CE-QUAL-W۲ و کالیبراسیون آن، داده های ورودی و خروجی مدل شبیه سازی به صورت مجموعه داده های ورودی-خروجی ذخیره شده است و سه مدل MLP، GRNN و RBF که به عنوان مدل های هوش مصنوعی منفرد مورد استفاده قرار گرفته اند، آموزش و صحت سنجی می-گردند. برای ترکیب مدل های مذکور نیز از روش وزن دهی رتبه بندی شده استفاده شده است که در آن، برای تعیین وزن مدل ها از روش Orness استفاده گردیده است. پس از تدوین مدل ترکیبی و اتصال آن به مدل NSGA-II، توابع اهداف گروداران مختلف تعیین می شوند. برای به دست آوردن نقطه مناسب بر روی منحنی تعامل از تئوری نش و روش های مختلف قوانین گزینش اجتماعی استفاده شده است. در انتها، با استفاده از مدل چانه زنی بازگشتی بهترین راه حل برداشت انتخابی از مخزن سد انتخاب گردیده است.

کلیدواژه ها:

بهره برداری کمی-کیفی از مخزن سد ، برداشت انتخابی ، مدل ترکیبی (Model Fusion) ، روش های قوانین گزینش اجتماعی ، روش چانه زنی بازگشتی

نویسندگان

معصومه حقیقت

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت منابع آب/ بخش مهندسی عمران، دانشگاه یاسوج.

محمد رضا نیکو

دانشیار/ بخش مهندسی عمران و محیط زیست، دانشکده مهندسی، دانشگاه شیراز.

محمد پروین نیا

استادیار/ بخش مهندسی عمران، دانشکده مهندسی، دانشگاه یاسوج.

نرگس طراوت روی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت منابع آب/بخش مهندسی عمران، دانشگاه یاسوج.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alihamzeh M, Mohammad Rezapour Tabari M (۲۰۱۴) Qualitative behavior identification ...
  • Politano M, Haque M, Weber L (۲۰۰۸) A numerical study ...
  • نمایش کامل مراجع