تحلیل هزینه – سودمندی منابع اطلاعاتی کتابخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 186

فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_QJEI-5-18_005

تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1401

چکیده مقاله:

هدف: هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین هزینه – سودمندی منابع اطلاعاتی کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد واحد کرمانشاه در سال ۱۳۸۸ می باشد. روش پژوهش: پژوهش حاضر از جمله پژوهش­های کاربردی و از نوع پیمایشی با رویکرد تحلیلی می­باشد. در این پژوهش عناصر مورد ارزیابی شامل هفت منبع اطلاعاتی(اینترنت، پایگاه های اطلاعاتی پیوسته، پایگاه های اطلاعاتی دیسک نوری، مجلات الکترونیکی، امکانات چند رسانه ای، کتاب های چاپی و نشریات چاپی) موجود در کتابخانه مزبور می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه کاربران کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد کرمانشاه در سال ۸۸ می باشد. به منظور جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته با طیف لیکرت بین ۷۱ نفر از اساتید، کارکنان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی توزیع گردید. همچنین بخشی از داده ها با مراجعه به اسناد مالی دانشگاه تامین گردید. به منظور تحلیل سوالات و فرضیه تحقیق، آزمون t تک نمونه ای، آزمون آنالیز واریانس (F فیشر) و ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار  spssبه کار گرفته شد. به منظور تعیین میزان هزینه- سودمندی، هزینه منابع به تفکیک بر میزان استفاده کاربران مورد تقسیم قرار گرفت. یافته­ها: این تحقیق نشان داد با اطمینان ۹۵ درصد منابع موجود در کتابخانه مزبور برای کاربران تا حد زیادی سودمند بوده و نیاز اطلاعاتی آنان را برطرف نموده است. در بین هفت منبع موجود بیشترین استفاده از کتاب های چاپی و اینترنت صورت گرفته و استفاده از منابع موجود بیشتر در زمینه  تهیه مقاله بوده است. از نظر تعداد استفاده از منابع اطلاعاتی به ازای هر نفر از جامعه استفاده کننده بالقوه (۸۷۰۰ نفر) درسال ۸۸، اینترنت با ۴/۲ نفر بیشترین و چند رسانه ای ها با ۳۸/۰ نفر کمترین استفاده را داشته است. همچنین با توجه به بررسی به عمل آمده مشخص شد که اینترنت با ۸۰۳۲ ریال بیشترین هزینه – سودمندی و کتاب های چاپی با ۹۶۳۸۶ ریال کمترین هزینه – سودمندی را دارا بوده اند. نتیجه­گیری: در نهایت با اطمینان ۹۵ درصد نتجه گرفته شد که بین هزینه منابع اطلاعاتی و سودمندی این منابع در سال ۱۳۸۸ رابطه معنی داری وجود دارد و با توجه به عدد ضریب همبستگی (۹۲۴/۰)این رابطه از نوع مستقیم و مثبت می باشد.

نویسندگان

سعید غفاری

عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور قم

سپیده صدیقی فر

کارشناس ارشد کتابداری و اطلاع رسانی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اسدی، سعید(۱۳۷۹). تحلیل هزینه – سودمندی بازیابی اطلاعات از پایگاه ...
  • باب الحوائجی، فهیمه(۱۳۸۶). اقتصاد اطلاعات درکتابخانه ها و مراکزاطلاع رسانی. ...
  • کینگما، بروس آر(۱۳۸۰). اقتصاد اطلاعات. ترجمه محمد حسین دیانی، کبری ...
  • میثمی،رقیه(۱۳۸۵). تعیین هزینه –اثربخشی منابع الکترونیکی در کتابخانه های تخصصی ...
  • Aab, S. (۲۰۰۵). libraries: a voyage of discovery, available at: ...
  • www.ifla.org/IVifla۷۱/programme. htm ...
  • Augustine, C.A. (۲۰۰۵). Economics of information an knowledge in Devarjan. ...
  • Hacer, Bati (۲۰۰۶). Cost–Benefit Analysis of Electronic information Resiures: An ...
  • Hanrish, K; S.L. Randall. (۲۰۰۵). The Growing electronic resources management ...
  • www.endinfosys.com/prods/meridian_whitepaper.pdfHaw baker, craig A; Wagner cynthiak. (۱۹۹۶). periodical ownership versus ...
  • نمایش کامل مراجع