بررسی نقش سولفیداسیون سنگ های کربناته آهن دار در افزایش عیار طلای کانسار زرشوران (شمال تکاب)، ناحیه فلززایی تکاب- انگوران

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 231

فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ECONG-14-4_003

تاریخ نمایه سازی: 17 بهمن 1401

چکیده مقاله:

سولفیدهای آهن و آرسنیک به­ عنوان مهم ترین میزبان طلا در ذخایر طلای افشان نامرئی با سنگ میزبان رسوبی محسوب می ­شوند. کانسار طلای زرشوران (ذخیره قطعی ۱۵۵ تن طلا و عیار متوسط ۶۳/۲ گرم در تن)، در میزبان شیل و سیلتستون سیاه (واحد زرشوران) و کربنات ­های آهن ­دار (واحد چالداغ) به سن کامبرین زیرین شکل گرفته است. کانه ­های سولفید آرسنیک (نظیر رآلگار و ارپیمنت) و ­پیریت­ های آرسنی ک­دار مهم ترین میزبان طلا در این کانسار هستند. بر اساس شواهد تجزیه ریزکاوالکترونی، پیریت با محتوای آرسنیک زیر حد تشخیص تا ۹۹/۳ درصد وزنی در شش نوع مختلف به ­ترتیب شامل Py۰ (محتوای طلاppm  ۰۱/۰)، Py۱ (محتوای طلاppm  ۰۲/۰)، Py۲ (محتوای طلا ppm ۰۳/۰)، Py۳ (محتوای طلاppm  ۰۲/۰)، Py۴ (محتوای طلاppm  ۰۴/۰) و Py۵ (محتوای طلاppm  ۰۱/۰) شناسایی شد. طبق نتایج به ­دست آمده، طلا اغلب به ­صورت مشارکت شیمیایی در شبکه کانی (Au۱+ یا Au۳+) یا ادخال­ های نانوذرات آزاد (Au۰) حضور دارد. همبستگی زمین شیمیایی ضعیف میان عناصر As و S (۶/۰- R۲ =) در پیریت­ ها نشان می­ دهد که پیریت با ترکیب پیچیده [Fe(S,As)۲Au۲S۰] وجود دارد که در آن As− جانشین S۲− شده است. بررسی های کانی­ شناسی و فراوانی آهن و گوگرد در واحدهای سنگی کانسار زرشوران نشان می ­دهد که رخداد طلا اغلب با فرایند سولفیداسیون همراه است. سولفیداسیون زمانی رخ می­ دهد که سیالات کانه ­ساز غنی از H۲S با سنگ­ میزبان کربناتی آهن ­دار واکنش داده و کانه ­های پیریت، مارکاسیت یا پیروتیت را تشکیل دهد.

نویسندگان

شراره حشمت نیا

کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

ابراهیم طالع فاضل

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

عباس اروجی

دانشجوی دکتری، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alavi, M., ۲۰۰۴. Regional stratigraphy of the Zagros Fold-Thrust belt ...
  • Giggenbach, W.F., ۱۹۹۰. Water and gas chemistry of Lake Nyos ...
  • Qian, G., Brugger, J., Skinner, W.M., Chen, G. and Pring, ...
  • Reich, M., Kesler, S.E., Utsunomiya, S., Palenik, C.S., Chryssoulis, S.L. ...
  • Simon, G., Kesler, S.E. and Chyssoulis, S., ۱۹۹۹. Geochemistry and ...
  • نمایش کامل مراجع