فراتر از یک اردو: بررسی تاثیر اردوی ورودی های جدید بر دوقطبی شدن فضای فرهنگی، اجتماعی، و مذهبی دانشگاه صنعتی شریف در دو دهه اخیر

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 134

فایل این مقاله در 44 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJCR-15-3_003

تاریخ نمایه سازی: 17 بهمن 1401

چکیده مقاله:

تا پیش از شیوع کرونا، اردوی ورودی های جدید دانشگاه صنعتی شریف، یکی از سنت های مهم و متمایز این دانشگاه در آغاز هر سال تحصیلی به شمار می آمد. مقاله حاضر، دستاورد پژوهشی است که تاثیر برگزاری این رویداد مهم را در طول سال های ۱۳۹۸-۱۳۸۱ بر فضای اجتماعی و فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف بررسی کرده است. دراین راستا، اردوی ورودی ها در الگوی مفهومی دولایه ای از «اهداف فرهنگی آشکار» و «الگوهای اجتماعی پنهان» تجزیه و تحلیل شده است. پرسش های اصلی پژوهش این است که «اهداف فرهنگی آشکار و الگوهای اجتماعی پنهان برگزارکنندگان اردو چه بوده است؟» و «دانشجویان چه واکنشی به آن نشان داده اند؟» برای پاسخ به پرسش نخست، یعنی روایت از بالا، از روش مصاحبه با مجریان و تحلیل محتوای اسناد رسمی طرح و برنامه اردوها استفاده شد و برای پاسخ به پرسش دوم، روش مصاحبه کیفی با حدود ۴۰ نفر از دانشجویان و پیمایش الکترونیکی از حدود چهارصد نفر از دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاه صنعتی شریف به کار رفته است. کارنامه ناموفق اردوی ورودی ها در دستیابی به اهداف فرهنگی رسمی نشان می دهد که کارکرد اصلی آن را باید نه در طرح وبرنامه های رسمی بلکه در چهار الگوی اجتماعی نهفته در مدیریت اردو جست وجو کرد: ۱) برگزاری انحصاری اردو توسط گروه ها و کانون های مذهبی، به ویژه بسیج و هیئت و عدم مشارکت گروه های دانشجویی دیگر؛ ۲) نقش کلیدی شبکه سرگروه های مذهبی در ایجاد روابط اجتماعی و الگوسازی دانشجویی؛ ۳) برگزاری اردو در فضاهای مذهبی حسینیه ای در مشهد؛ ۴) تفکیک جنسیتی. تحلیل نتایج مصاحبه ها و پیمایش نشان می دهد که اردوی ورودی های دانشگاه صنعتی شریف در طول دو دهه اخیر، به مثابه موتوری عمل کرده است که با برکشیدن دانشجویان بیشتر مذهبی و منزوی کردن دانشجویان کمتر مذهبی، گسل و دوقطبی فرهنگی اجتماعی بزرگی را پیرامون مذهب در دانشگاه صنعتی شریف پدید آورده است.

کلیدواژه ها:

اردوی ورودی ، دانشگاه صنعتی شریف ، دوقطبی شدن مذهبی ، تحلیل تاثیر فرهنگی اجتماعی

نویسندگان

محمدحسین بادامچی

استادیار جامعه شناسی، گروه مطالعات علم و فناوری، موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت عتف، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابیا، حمید؛ خانی، مهدی (۱۳۹۱). اثربخشی قدرت نرم برنامه های ...
  • بسیج دانشجویی دانشگاه شریف (۱۳۹۰). سند طرح و برنامه اردوی ...
  • حسین زاده، احمد (۱۳۹۵). کارکردهای سیاسی و اجتماعی اردوی جهادی، ...
  • رازقی، نادر؛ فیروزجائیان، علی اصغر؛ شریفی مقدم، پرویز؛ هاشمیان، بهزاد ...
  • رسولی، محمد (۵/۹/۱۳۸۵). گزارشی از فعالیت های انجام شده جهت ...
  • سلطانی، محمدرضا؛ خانی، علی (۱۳۹۵). استخراج معیارهای ارزیابی عملکرد دستگاه ...
  • طلوعی، عباس؛ و رحمانی، جعفر (۱۳۸۷). طراحی و تبیین مدل ...
  • فرزانه، عبدالحمید؛ و امیریان زاده، مژگان (۱۳۹۷). میزان اثربخشی برنامه ...
  • کریمیان، حسین؛ صفایی اصل، محسن (۱۴۰۰). ارزیابی میزان اثربخشی برنامه ...
  • مسعودی، حمید؛ و نوغانی، محسن (۱۳۹۲). تاثیر اردوی راهیان نور ...
  • ملانوروزی، م (۱۳۶۹). با نسیم آشنایی، یادداشتی بر اردوی آشنایی ...
  • نمایش کامل مراجع