استفاده از مصالح ژئوسنتتیک در تسلیح خاک و احداث دیوار حایل مطالعه موردی: گردنه دوشاخ (جاده کمربندی خمینی شهر به نجف آباد)

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,071

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NTEC06_147

تاریخ نمایه سازی: 28 مرداد 1391

چکیده مقاله:

استفاده از مصالح ژئوسنتتیک در اجرای پروژه های عمرانی در سطح دنیا بدلیل مزایای متعدد آنها در سالهای اخیر توسعه یافته است. مقاومت مناسب، اجرای آسان، کاهش هزینه های مرتبط با روشهای سنتی، سازگاری با محیط زیست، افزایش سرعت اجرا و دوام بالا از مهمترین مزایای استفاده از این مواد به شمار می روند. دسته خاصی از مصالح ژئوسنتتیک بنام ژئوگریدها هستند که از الیاف بافته شده به شکل پارچه تهیه می شوند و موارد کاربرد متعددی دارند. یکی از مهمترین موارد کاربرد ژئوگریدها، مسلح نمودن خاک در جاهایی است که باربری خاک اهمیت داشته و خاک در معرض لغزش قرار دارد (درشیبها). اساساً برای جلوگیری از لغزش خاک می توان از دیوارهای حایل بتنی مسلح یا غیر مسلح استفاده نمود.احداث دیوار حایل به کمک خاک مسلح و استفاده از این دسته از خانواده مصالح ژئوسنتتیک بنام ژئوگریدها در این مقاله مورد بررسی قرار داده شده است. همچنین مزایا و معایب استفاده از این روش با سایر روشهای موجود احداث دیوارهای حایل همراه با مقایسه اقتصادی آنها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در ادامه، در یکی پروژه های عملی احداث دیوار حایل تحت عنوان «احداث باند کند رو گردنه دوشاخ (جاده کمربندی خمینی شهر به نجف آباد)»، اداره کل راه و ترابری استان اصفهان عملیات اجرایی این پروژه را برنامه ریزی و اجرا نمود. ویژگی خاص این پروژه نسبت به سایر پروژه های مشابه و متداول، نوع روش احداث باند کندرو و مصالح مورد استفاده بوده که به نوبه خود از جمله معدود پروژه های اجرا شده در کشور در این سطح می باشد. در این پروژه بدلیل ارتفاع بسیار زیاد خط پروژه در شیب سربالایی گردنه، امکان خاکریزی یا احداث دیوار حایل از مصالح بتن مسلح میسر نبوده و به همین جهت از مصالح ژئوگرید جهت تسلیح و مقاوم سازی خاک استفاده گردید که این کار سرعت عملیات اجرایی را به میزان زیادی افزایش و هزینه اجرای پروژه را کاهش داد. در این مقاله چگونگی اجرای پروژه مذکور به طور مختصر تشریح شده است.

نویسندگان

عبدالهاشم حسن نیا

اداره کل راه و ترابری استان اصفهان، اصفهان- ایران

رضا اکبری

اداره کل راه و ترابری استان اصفهان، اصفهان- ایران

هوشنگ عشایری

اداره کل راه و ترابری استان اصفهان، اصفهان- ایران