راهکارهای تقویت نظام مراقبت های بهداشتی اولیه ایران: مرور واقع گرایانه
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 312
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SJSPH-19-3_001
تاریخ نمایه سازی: 27 دی 1401
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: نظام مراقبت های بهداشتی اولیه جامع ترین، عادلانه ترین و کارآمدترین روش ارتقای سلامت افراد و رفاه اجتماعی از طریق ارائه خدمات پیشگیری، درمانی و بازتوانی در محلی نزدیک به محیط زندگی مردم است. نظام مراقبت های بهداشتی اولیه ایران با چالش هایی مواجه است که اثربخشی و کارایی آن را محدود کرده است. این پژوهش با هدف شناسایی راهکارهای تقویت نظام مراقبت های بهداشتی اولیه ایران انجام شد.
روش کار: برای انجام این پژوهش از روش مرور واقع گرایانه استفاده شد. مقالات منتشر شده در زمینه راهکارهای تقویت نظام مراقبت های بهداشتی اولیه در بازه زمانی ۱۹۷۸ تا پایان ژوئن سال ۲۰۲۱ میلادی در ۸ پایگاه اطلاعاتی و موتور جستجوگر Google scholar جستجو و جمع آوری شد. در نهایت، تعداد ۲۹ مقاله شرایط ورود به این مطالعه را داشت که با روش تحلیل چارچوبی با استفاده از نرم افزار MAXQDA ۱۰ تحلیل شدند.
نتایج: تعداد ۲۹ راهکار برای تقویت نظام مراقبت های بهداشتی اولیه شناسایی شد. نظام مراقبت های بهداشتی اولیه دارای اهداف متعالی و استراتژی های مناسب، مجهز به منابع لازم و کافی، سازماندهی شده در قالب تیم های چند تخصصی با وظایف مشخص برای کارکنان بهداشتی، که مراقبت های بهداشتی جامع، با کیفیت و قابل پرداخت را هماهنگ با سایر خدمات سلامت ارائه می دهند (برنامه مداخله)، در صورت تقویت عناصر حاکمیت و رهبری، تامین مالی، نیروی انسانی، تجهیزات و دارو، سیستمهای اطلاعاتی و ارائه خدمات سلامت و تطبیق بهینه با محیط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فناوری پیرامون (زمینه)، موجب افزایش رضایت، تعهد، پاسخگویی و مسئولیت پذیری مدیران و کارکنان بهداشتی؛ اعتماد، مشارکت و رضایت بیماران و مردم (ساز و کار) و در نهایت، تامین، حفظ و ارتقای سلامتی مردم جامعه (نتیجه) خواهد شد.
نتیجه گیری: نظام مراقبت های بهداشتی اولیه قوی و منسجم پیش نیاز تقویت نظام سلامت است. تقویت مدیریت و رهبری، بهبود ساختار سازمانی، بهبود سیستم اطلاعاتی، توانمندسازی نیروی انسانی و افزایش پوشش جمعیت میتواند منجر به تقویت برنامه مراقبتهای بهداشتی اولیه شود. عوامل تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی موثر بر نظام سلامت باید در بازطراحی و تقویت نظام مراقبت های بهداشتی اولیه مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی محمد مصدق راد
۱- Ph.D. Professor, Department of Health Management and Economics, Health Information Management Research Center, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
مهدیه حیدری
۲- Ph.D. Student, Department of Health Management and Economics, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
پروانه اصفهانی
۳- Assistant Professor, Department of Health Services Management, School of Public Health, Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :