تاثیر آبگریزی خاک بر مشخصات نفوذ در دو خاک لوم رسی و لوم شنی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 25، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WASO-25-2_015
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 262
نویسندگان
۱- دانشجوی دکتری علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
۲- استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
۳- استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
۴- استاد موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، کرج
چکیده
نفوذ آب در خاک و ویژگیهای آن، در مدیریت آب و خاک مزرعه از جنبههای مختلف مهم میباشد. آبگریزی خاک پدیدهای است که غالبا در خاکهای جنگلی رخ میدهد و نفوذ را به شدت کاهش داده و تخریب خاک را به شیوههای مختلف شدت میبخشد. در تحقیق حاضر از دو خاک غالب منطقه با بافتهای لوم رسی و لوم شنی از اطراف شهرستان کلیبر استان آذربایجانشرقی نمونهبرداری و بهصورت مصنوعی با اسید استئاریک در پنج درجه مختلف آبگریز شد. شدت آبگریزی به روش آزمون زمان نفوذ قطره آب (WDPT) اندازهگیری و اثر آبگریزی بر نفوذ تجمعی و ضرایب معادلات نفوذ کوستیاکف و فیلیپ بررسی شد. نتایج نشان دهنده این بود که با افزایش درجه آبگریزی در هر دو خاک مقدار نفوذ تجمعی، متوسط سرعت نفوذ در شروع آزمایش و متوسط سرعت نفوذ نهایی (حاصل از میانگین دادههای نفوذ در سه تکرار) کاهش یافت. با افزایش درجه آبگریزی از درجه یک به درجه پنج مقدار متوسط سرعت نفوذ اولیه از ۳۷/۱ به ۳۱/۰ سانتیمتر بر دقیقه در خاک لوم شنی و از ۵۰/۱ به ۲۳/۰ سانتیمتر بر دقیقه در خاک لوم رسی رسید. همچنین با افزایش درجه آبگریزی از درجه یک به درجه پنج سرعت نفوذ نهایی برای خاک لوم شنی از ۰۳۷/۰ به ۰۰۰۱/۰ سانتیمتر بر دقیقه و برای خاک لوم رسی از ۰۲۰/۰ به ۰۰۸/۰ سانتیمتر بر دقیقه رسید. افزایش آبگریزی در هر دو خاک بر ضرایب مدلهای نفوذ مذکور تاثیرگذار بود. به طوری که ضرایب جذبی خاک (c کوستیاکف و S فیلیپ) بیشترین کاهش در مقابل افزایش آبگریزی را داشتند. ارزیابی مدلها نشان داد که مدل کوستیاکف مدل بهتری در مقایسه با مدل فیلیپ برای برآورد میزان نفوذ تجمعی در درجههای متفاوت آبگریزی میباشد.کلیدواژه ها
آبگریزی, آزمون زمان نفوذ قطره آب, مدل فیلیپ, مدل کوستیاکف, نفوذ تجمعیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.