تاثیر چهار روش خاک ورزی بر برخی خصوصیات فیزیکی خاک و عملکرد شبدر برسیم (Trifolium alexandrinum L) در کشت دوم زمینهای شالیزاری
محل انتشار: فصلنامه دانش آب و خاک، دوره: 30، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 220
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WASO-30-4_010
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1401
چکیده مقاله:
خاکورزی از اجزای مهم مدیریت خاک است، آزمایشی به صورت بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در کرت هایی به ابعاد ۱۰ متر پس از برداشت برنج در اراضی شالیزاری انجام شد. چهار تیمار خاکورزی شامل خاکورزی اولیه با گاوآهن برگرداندار+ خاکورزی ثانویه با روتیواتور (T۱)، دو بار خاکورزی با گاوآهن برگرداندار در جهت عمود بر هم (T۲)، بدون خاکورزی (T۳) و یک بار خاکورزی با گاوآهن برگرداندار (T۴) بودند. شبدر برسیم (Trifolium alexandrinum) به عنوان کشت دوم پس از برداشت انتخاب شد. شش ماه پس از کاشت نمونه برداری از خاک صورت گرفت و عملکرد شبدر تعیین شد. نتایج نشان داد که میانگین وزنی قطر خاکدانه (MWD)، میانگین هندسی قطر خاکدانه (GMD)، عملکرد شبدر، مقاومت مکانیکی خاک، جرم مخصوص ظاهری و تخلخل خاک در روشهای مختلف خاک ورزی اختلاف معنی داری دارد، کمترین عملکرد و بیشترین مقدار MWD، GMD، مقاومت مکانیکی خاک و جرم مخصوص ظاهری مربوط به تیمار T۳ بود. تیمار T۱ بیش ترین عملکرد محصول را داشت، علت آن هم تخلخل بیشتر، مقاومت مکانیکی و جرم مخصوص ظاهری کم تر و کوچک بودن اندازه خاکدانه های ایجادشده به وسیله روتیواتور است. نتایج نشان می دهد که اگرچه روش بدون خاک ورزی باعث افزایش قطر و بهبود پایداری خاکدانه می شود، ولی به دلیل فشردگی خاک و افزایش جرم مخصوص ظاهری و مقاومت مکانیکی خاک منجر به افت عملکرد محصول می شود، درحالی که استفاده از گاوآهن برگردان دار و روتیواتور نسبت به سایر روشها باعث بهبود خصوصیات فیزیکی خاک و افزایش عملکرد محصول کشت دوم در اراضی شالیزاری می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمود شعبانپور شهرستانی
دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه گیلان
فرشته غلامی
دانش آموختگان کارشناسی ارشد خاکشناسی دانشگاه گیلان
سید حسین پیمان
استادیار گروه مکانیزاسیون کشاورزی، دانشگاه گیلان
هاجر ایران خواه
دانش آموختگان کارشناسی ارشد خاکشناسی دانشگاه گیلان
مینا رسولی
دانش آموختگان کارشناسی ارشد خاکشناسی دانشگاه گیلان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :