تدوین الگویی برای نظام آموزش از دور به عنوان سازمان یاد دهنده
محل انتشار: مجله آموزش عالی ایران، دوره: 13، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 185
فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IHEJ-13-4_005
تاریخ نمایه سازی: 21 دی 1401
چکیده مقاله:
مسئله و هدف: امروزه به آموزش عالی به عنوان عاملی موثر در تحقق برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نگریسته می شود. تغییرات، پیچیدگی ها و پویایی هایی که در نظام های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در عصر حاضر به وجود آمده است، باعث شده تا سازمان ها برای اداره خود به شیوه ها و راهکارهایی جدیدی روی بیاورند. لذا هدف از انجام این پژوهش، تبیین دیدگاه های صاحب نظران درباره ابعاد موثر در موسسه های آموزش از دور به عنوان سازمان یاد دهنده می باشد.
روش کار: از روش کیفی راهبرد نظریه مبنایی بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش ۱۵ نفر از صاحب نظران آموزش از دور بودند که بر اساس نمونه گیری هدفمند ملاک محور انتخاب و با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل و دادههای حاصل نیز با استفاده از شیوه کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) تحلیل شد. جهت تامین روایی و پایایی از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر مشارکت کننده در پژوهش استفاده گردید.
یافته ها: نتایج یافته ها حاکی از ابعاد و مولفه های اصلی موثر در کارکرد موسسه های آموزش از دور به عنوان سازمان یاد دهنده در پنج مقوله محوری و ۲۰ مقوله فرعی و ۵۴ مولفه صورت بندی و به صورت یک الگوی مفهومی ارائه شد.
نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد نبود سیاست گذاری، عدم ساختار مناسب سازمانی و چالش های آموزشی، در کنار عوامل فنی، انسانی، فرهنگی و ارزشی، اقتصادی و اداری و مضافا ویژگی های فردی مدیر، حمایت و پشتیبانی و سیستم ارزیابی پدیده مرکزی را به عنوان سازمان یاد دهنده تحت تاثیر قرار می دهد. بر این اساس برای بهبود کارکرد و نقش مولفه سازمان یاد دهنده در نظام آموزش از دور پیشنهاد می شود به عناصر و ابعاد این مدل مفهومی در فرایند کیفیت بخشی در این زیر نظام آموزش عالی عنایت شود.
کلیدواژه ها:
Teaching Organization ، Distance Education System ، Policy ، Management and Support. ، سازمان یاد دهنده ، نظام آموزش از دور ، سیاست گذاری ، مدیریت و پشتیبانی.
نویسندگان
انور شاهمحمدی
Payam Noor
نعمت الله عزیزی
University of Kurdistan