تحلیل انتقادی گفتمان قضائی شاکی، متهم، گواه و قاضی در دادگاه های ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی دستاوردهای نوین در آموزش، ادبیات، و مترجمی زبان انگلیسی
  • کد COI اختصاصی: RDELTLT02_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رستگار

دانشجوی مقطع دکتری، رشته زبانشناسی، دانشگاه مرودشت، مرودشت، ایران؛

چکیده

تحلیل گفتمان انتقادی، شاخه ای برگرفته از زبان شناسی انتقادی است که با درنظر گرفتن عوامل بافتی و زبانی، روابط پنهان قدرت، سلطه، نابرابری اجتماعی و سوءاستفاده از قدرت را برملا می کند. محاکم قضایی از ارکان های تاثیرگذاری قلمداد می گردند که حضور اقشار گوناگون اجتماع در آن به چشم می خورد. بنابراین شناسایی نحوه بازنمایی افراد در این مجامع و بررسی تمایزات آن ها مهم می نماید. از آن جا که حضور مردان در محاکم قضایی پررنگ تر می نماید لذا هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه بازنمایی ها در گفتمان های شاکی، متهم، گواه و قاضی در دادگاه های ایران است تا نشان دهد که نگرش هر یک به خود و محیط اطرافشان چگونه است، در بازنمایی های خود از چه شیوه ای بهره می جویند، مولفه های غالب در گفتمان های هر یک و میزان رازگونگی آن ها به چه میزان است؟ برای این منظور با استفاده از چارچوب جامعه شناختی- معنایی ون لیوون (۲۰۰۸)، جملات گفتمان مدار شخصیت های مرد درمکالمات ضبط شده در جلسات دادگاه تحلیل، و بسامد و درصد به کارگیری هر یک از مولفه ها و میزان ارجاعات صریح و پوشیده تعیین شد و رازگونگی محاسبه گردید. نتایج نشان داد که به کارگیری مولفه های «اظهار» بیشتر از «حذف» بوده و از آن میان نیز مولفه های «فعال سازی»، «فردی سازی» و «نام بری ضمیری» پرکاربردترند در نتیجه تمامی کارگزارن دارای تفکری فعال هستند، و به فردیت خود بیش از گروهی که به آن تعلق دارند توجه می کنند، همچنین با قرار گرفتن در برابر قانون صراحت در اکثریت گفتارها ساختار غالب می باشد.

کلیدواژه ها

تحلیل گفتمان انتقادی، الگوی ون لیوون، ، زبان شناسی حقوقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.