جداسازی قارچ های بیمارگر حشرات از خاک های زراعی و بکر و ارزیابی بیمارگری آنها روی سوسک Callosobruchus maculatus (Coleoptera:Chrysomelidae)
محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 42، شماره: 1
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 297
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESI-42-1_003
تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1401
چکیده مقاله:
هدف این مطالعه بررسی قارچ های بیماری زای حشرات مرتبط با مناطق مختلف اکولوژیکی از جمله جنگل ها، باغ ها، مزارع و خاک های مرتعی استان کرمانشاه بود. برای ارزیابی های مورفولوژیکی، مولکولی، شاخص تنوع و ارزیابی بیماری زایی قارچ های بیماری زای حشرات بومی، نمونه برداری از ۴۱ منطقه مختلف انجام شد. با استفاده از روش طعمه گذاری با استفاده از لاروهای Ephestia kuehniella (Zeller)، ۱۱۴ جدایه قارچ که ۳۹ جدایه از جنگل ها، ۳۸ جدایه از مزارع، ۲۲ جدایه از مراتع و ۱۵ جدایه از خاک های باغی بودند، بدست آمد. بر اساس ویژگی های مورفولوژیکی و مطالعه توالی های نسخه برداری شده داخلی (ITS) DNA ریبوزومی، قارچ های بدست آمده شامل گونه های Alternaria chlamydosporigen، Aspergillus nomius، Beauveria bassiana، B. pseudobassiana، B. brongniartium، Chaetomium elatum، Fusarium equiseti، F. oxysporum، Fusarium sp. ، Meyerozyma guilliermondii، Paramyrothecium roridum، Penicillium sp.، Penicillium sizovae و P. solitum بودند. نتایج حاصله از این مطالعه نشان داد غنای گونه ای در خاک-های جنگل بلوط بیشتر از مناطق دیگر و خاک های زراعی، باغی و مرتعی به ترتیب در ردیف های بعدی قرار داشتند. علاوه بر این، خاک های جنگلی بلوط دارای مقادیر بالایی از شاخص های تنوع بودند، که شاخص سیمپسون ۹۷/۰، شاخص شانون ۳.۳۰، شاخص تعادل ۶۹/۰ و فیشر آلفا ۲۵.۸. شاخص دومینانس در مراتع نسبت به سایرین بیشتر بود. پس از سنجش اولیه، فعالیت حشره کشی سه جدایه منتخب از قارچ های بیمارگر شامل، Beauveria brongniartii، B. bassiana و B. pseudobassiana روی حشره بالغ سوسک لوبیا چشم بلبلی، Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Chrysomelidae) به عنوان میزبان جدید مورد آزمایش قرار گرفت. از نظر شاخص حشره کشی جدایه های مورد مطالعه همگی بیمارگری بالایی روی حشرات بالغ سوسک لوبیا نشان دادند. مرگ و میر حشرات مورد آزمایش وابسته به دوز بود. نتایج این مطالعه نشان داد کاربرد این قارچ های بومی به عنوان عوامل کنترل زیستی موثر برای برنامه های مدیریت آفات امیدوار کننده هستند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
هادی مهرمرادی
Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran
صمد جمالی
Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran
حمیدرضا پوریان
Department of Plant Protection, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :