بررسی رخساره های رسوبی و پارامترهای ژئوشیمیایی سازند آسماری (الیگوسن - میوسن) در میدان نفتی شادگان، فروافتادگی دزفول، جنوب غرب ایران
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 13، شماره: 2
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 238
فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESRJ-13-2_010
تاریخ نمایه سازی: 19 دی 1401
چکیده مقاله:
در این پژوهش، محیط رسوبی و مطالعات ژئوشیمیایی سازند آسماری با ضخامت ۹/۳۶۳ متر در چاه شماره ۱۱ از میدان نفتی شادگان در فروافتادگی دزفول، حوضه زاگرس بررسی شد. سازند آسماری در میدان نفتی شادگان عمدتا از سنگ آهک و دولوستونهای متخلخل در تناوب با ماسه سنگها و شیلها تشکیل شده است. در چاه شماره ۱۱، سازند آسماری با سن الیگوسن (شاتین) و میوسن زیرین (آکیتانین - بوردیگالین) با ناپیوستگی هم شیب رسوبات مارلی و شیلی سازند پابده را میپوشاند و توسط رسوبات تبخیری سازند گچساران پوشیده میشود. در این توالی ۲۶ ریزرخساره کربناته - تبخیری شناسایی گردید که در چهار محیط اصلی رمپ داخلی، رمپ میانی، رمپ بیرونی و حوضه نهشته شدهاند. محیط رسوبی سازند آسماری یک رمپ هموکلینال معرفی شده است. مطالعات ژئوشیمیایی و پتروگرافی کربناتهای سازند آسماری نشان میدهد که آراگونیت، ترکیب کانیشناسی اولیه این سازند بوده است. دامنه تغییرات ایزوتوپ اکسیژن در سنگ آهکهای آسماری بین ‰PDB ۸۵/۰- تا ‰PDB ۹۶/۸- (میانگین‰PDB ۹۹/۲-) و مقادیر ایزوتوپ کربن بین‰PDB ۸۶/۵- تا‰PDB ۵۶/۱ (میانگین‰PDB ۷۴/۰-) متغیر است. نتایج این مطالعه نشان میدهد که ترکیب ایزوتوپی سنگ آهکهای سازند آسماری نسبتا اولیه بوده و عمدتا در تعادل ایزتوپی با آب دریای پالئوژن - نئوژن بوده است. اگرچه برخی از نمونهها توسط فرآیندهای دیاژنتیکی در طول تدفین در سیستم دیاژنتیکی نیمه بسته تا بسته بعدی تحتتاثیر قرار گرفتهاند. مقادیر نسبتا بالای Sr/Mn نیز حاکی از سیستم دیاژنتیکی بسته تا نیمه بسته (Closed to semi-closed diagenetic system) با نسبت پایین تبادل آب به سنگ (Water/rock interaction) برای کربنات های سازند آسماری است. سبکترین ایزوتوپ اکسیژن (‰۹۶/۸-) دمایی معادل ۸/۶۸ درجه سانتی گراد را نشان میدهد که بدیهی است باید دمای محیط دیاژنز تدفینی باشد و سنگین ترین میزان ایزوتوپ اکسیژن (‰۸۵/۰-)، حداقل دمای رسوبگذاری معادل ۲۳ درجه سانتی گراد را نشان میدهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
آرمین امیدپور
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اهواز، ایران
رقیه فلاح بگتاش
گروه حوضه های رسوبی و نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :