اثر کشندگی عصاره گیاهان بومادران Achillea millefolium و فراسیون Marrubium vulgare بر بید سیب زمینی Phthorimaea operculella Zeller (Lepidotera, Gelechiidae) در مقایسه با برخی آفت کش های شیمیایی
محل انتشار: نامه انجمن حشره شناسی ایران، دوره: 40، شماره: 4
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 314
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESI-40-4_001
تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1401
چکیده مقاله:
استفاده از ویژگی حشره کشی ترکیبات گیاهی، با توجه به امنیت نسبی برای انسان و محیط زیست و کارایی قابل توجه آنها از اهمیت روزافزونی برخوردار است. در این بررسی تاثیر عصاره های مختلف گیاهان Achillea millefolium L. وMarrubium vulgare L.، در مقایسه با برخی سموم رایج، روی مرحله لاروی بید سیب زمینی مورد مطالعه قرار گرفت. لاروها روی غده های سیب زمینی در شرایط کنترل شده پرورش یافتند. اندام های هوایی گیاهان پس از جمع آوری و شستشو، در سایه خشک شده و عصاره گیری به روش خیساندن با استفاده از حلال های هگزان، اتیل استات، متانول و آب انجام شد. برای زیست سنجی، برگهای تازه سیب زمینی در غلظت های مختلف عصاره ها به مدت ۵ ثانیه غوطه ور، سپس ۲۰ دقیقه در مجاورت هوا خشک شده و در اختیار لاروها قرار گرفت. مرگ و میر لاروها پس از ۴۸ ساعت ثبت شد. نتایج نشان داد، عصاره آبی و اتیل استاتی A. millefoliumبا LC۵۰ معادل ۹۶/۲ و ۰۳/۴۴ گرم بر لیتر به ترتیب از بیشترین و کمترین سمیت روی لاروهای سن اول برخوردار بودند. در بررسی حساسیت لاروهای سن دوم مشخص شد، عصاره متانولی A. millefoliumبا LC۵۰ معادل ۰۳/۹ گرم بر لیتر و عصاره اتیلاستاتی M. vulgare با LC۵۰ معادل ۷۹/۳۴ گرم بر لیتر به ترتیب بیشترین و کمترین سمیت را داشتند. مقایسه اثرات کشندگی عصاره ها با حشره کش های فن والریت، ایمیداکلوپراید و استامی پراید نشان داد که سمیت سموم شیمیایی مورد مطالعه بیشتر از عصاره های گیاهان مورد بررسی بود. استامی پراید با LC۵۰ معادل ۱۸/۰ و ۳۱/۰گرم بر لیتر، به ترتیب علیه لاروهای سن اول و دوم، از بیشترین سمیت برخوردار بود ولی پتانسیل نسبی عصاره ها با فنوالریت قابل مقایسه بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
داود محمدی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
ناصر عیوضیان کاری
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
حسن ولیزاده
گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران.
نازیلا مهین الهوردیزاده
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :