پاسخ جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه شیرین بیان به خراش دهی شیمیایی و سطوح جیبرلیک اسید

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 276

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JCI-24-4_019

تاریخ نمایه سازی: 28 آذر 1401

چکیده مقاله:

زیستگاه های طبیعی شیرین بیان به طور چشم گیری کاهش یافته در حالی که تقاضا برای آن در حال افزایش است. بذرهای شیرین بیان به دلیل خواب ثانویه تحمیل شده توسط پوسته سخت دانه سرعت جوانه زنی پایینی را نشان می دهند. در این مطالعه که در بهار ۱۴۰۰ در دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد، اثر متقابل خراش دهی با سولفوریک اسید (۹۷-۹۵ درصد به مدت ۶۰ دقیقه) با غلظت های جیبرلیک اسید (صفر، ۱۰۰، ۲۵۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلی گرم در لیتر) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با وجود این که در بذور خراش دهی شده تفاوتی در جوانه زنی بین سطوح جیبرلیک اسید ملاحظه نشد، تیمار با غلظت ۲۵۰ میلی گرم در لیتر جیبرلیک اسید در شرایط عدم خراش دهی جوانه زنی را ۳۶ درصد نسبت به شاهد بهبود داد. در مقابل، با افزایش غلظت جیبرلیک اسید طول گیاهچه، ارتفاع ساقه، تعداد برگ، تعداد برگ مرکب، سطح برگ، وزن تر و خشک ساقه و ریشه افزایش و شاخص کلروفیل (SPAD) کاهش یافت. در نتیجه، خراش دهی شیمیایی و تیمار با جیبرلیک اسید ۱۰۰۰ میلی گرم در لیتر می تواند به طور موثری سرعت و یکنواختی جوانه زنی و هم چنین رشد اولیه گیاه شیرین بیان را افزایش دهد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

جلال قنبری

نویسنده مسئول، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. رایانامه: jalalghanbari@agr.uk.ac.ir

مرضیه بشارتی فر

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. رایانامه: marziehbesharati@gmail.com

غلامرضا خواجویی نژاد

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. رایانامه: khajoei@uk.ac.ir

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abudureheman, B., Liu, H., Zhang, D., & Guan, K. (۲۰۱۴). ...
  • Baskin, J. M., & Baskin, C. C. (۲۰۰۴). A classification ...
  • Solichatun, S., Santosa, S., Dewi, K., & Pratiwi, R. (۲۰۱۶). ...
  • Vishal, B., & Kumar, P. P. (۲۰۱۸). Regulation of Seed ...
  • نمایش کامل مراجع