طراحی الگوی بلوغ مدیریت دانش درسازمان های بهداشتی درمانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوماهنامه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_EDCBM-15-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد مومنی

Islamic azad university

غلامعلی احمدی

shahid rajaee university

محمد حسن پرداختچی

shahid beheshti university

چکیده

مقدمه: بلوغ مدیریت­ دانش، تعیین ­کننده ظرفیت و مراحل رشد و میزان آمادگی سازمان و شناسایی مولفه های ضروری برای پیاده سازی موفق راهبردها، اهداف وبرنامه های ­مدیریت دانش است. لذا پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی بلوغ مدیریت دانش در سازمان های بهداشتی ­درمانی طراحی شده است. روش­ ها: این پژوهش از نوع کاربردی است که باروش آمیخته­ کیفی،کمی انجام شده است. روش نمونه­گ یری در مرحله کیفی،گلوله­ برفی و روش گردآوری داده ها، پرسشنامه ومصاحبه نیمه ­ساختار­یافته با ۱۲نفرازخبرگان مدیریت دانش در علوم پزشکی درشهر تهران بود. برای تحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل محتوای کیفی و برای بررسی پایایی مصاحبه ها ازروش باز­­بینی متون، توسط خبرگان و روش توافق درون موضوعی دوکدگذاراستفاده شد. به منظور تحلیل­ آماری، پرسشنامه بسته پاسخ تهیه وبا روش نمونه گیری هدفمند بین۱۲۰ نفراز صاحب نظران سازمان های موردمطالعه توزیع شد و از آن ها خواسته شد تا گزینه ها را، بر اساس طیف لیکرت ارزش گذاری نمایند. برای تحلیل یافته های کمی پژوهش از تحلیل عاملی­اکتشافی و ازنرم افزار SPSS ۲۲ استفاده شد. نتایج: در الگوی حاصل، پنج لایه اصلی شامل: راهبرد، فرایندها، تسهیل کننده ها، نتایج و عوامل بیرونی شناسایی شدند و سطوح بلوغ مدیریت دانش شامل: ابتدائی، آگاهی، تعریف شده، مدیریت شده کمی، بهینه، کارآفرین و فناور بود. بالاترین میزان بار عاملی مربوط به سطح مدیریت شده بود (۰.۹۶۴). هم­چنین هر سطح با سطح بعدی خود دارای همبستگی معنی داری بود(۰.۰۵> P). نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که در بلوغ مدیریت دانش بعد اجتماعی در سازمان بهداشتی­ درمانی، چون با سلامت جامعه و افراد سروکار دارند، نسبت به بعد فنی ازاهمیت بیشتری برخوردار و نقش رهبری و  فرهنگ دانشی در بلوغ مدیریت دانش و سازمان یادگیرنده پررنگ­تر از سایر عوامل بود.

کلیدواژه ها

Knowledge management, Maturity management, Knowledge management maturity, Maturity model, Health care organization, مدیریت دانش, بلوغ مدیریت, بلوغ مدیریت دانش, الگوی بلوغ, سازمان های بهداشتی, درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.