اثربخشی تعدیل سوگیری شناختی وابسته به تهدید بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان پایه دوازدهم

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 220

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_EDCBM-14-3_006

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1401

چکیده مقاله:

مقدمه: اضطراب امتحان یکی از شایع ترین اختلالات روانی است که نقش مخرب در سلامت روانی و آموزشی دانش آموزان دارد بنابراین این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی تعدیل سوگیری شناختی وابسته به تهدید بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان پایه دوازدهم انجام شد . روش ها: در این مطالعه ی آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل جامعه آماری شامل  دانش آموزان دختر سال دوازدهم منطقه ۳ شهر تهران در سال تحصیلی ۹۸-۹۷ بودند . ۳۰۰ نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و برای غربالگری آزمودنی های دارای اضطراب امتحان از پرسشنامه ساراسون و برای سوگیری شناختی از دات پروب استفاده شد. در نهایت ۳۲ نفر به صورت تصادفی در گروه آزمایش (۱۶) و گروه کنترل (۱۶) جایگزین شدند. در گروه آزمایش تعدیل سوگیری در ۸ جلسه اجرا شد،قبل و بعد از مداخله،اضطراب امتحان سنجیده شد. یافته ها: نتایج نشان داد میانگین نمرات اضطراب امتحان در گروه آزمایش از ۹۳/۲۳ به ۷۵/۱۷ کاهش معنادار نشان داد و در گروه کنترل از ۸۷/۲۳ به ۰۶/۲۴ رسید و تغییر معناداری نداشت. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که  اصلاح سوگیری شناختی  وابسته به تهدید بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان پایه دوازدهم موثر بوده است (۰۵/۰P<). نتیجه گیری: به نظر می رسد استفاده از یک برنامه ی تعدیل سوگیری شناختی چندجلسه ای برای تسهیل رهاسازی توجه از تهدید می تواند در درمان اضطراب امتحان کاربردهای بالینی داشته باشد.

کلیدواژه ها:

Cognitive bias modification related to threats ، Anxiety disorder exam ، Girl students ، Dot probe task. ، تعدیل سوگیری شناختی وابسته به تهدید ، اختلال اضطراب امتحان ، دانش آموزان دختر ، آزمایه دات پروب.

نویسندگان

متین ارسنجانی

Qom Branch, Islamic Azad University

مجید ضرغام حاجبی

Qom Branch, Islamic Azad University

حسن میرزاحسینی

Qom Branch, Islamic Azad University

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :