واکاوی ابعاد برنامه درسی زاید دوره متوسطه دوم آموزش فنی حرفه ای شاخه کاردانش
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 199
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EDCBM-14-2_008
تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: غیر اثربخش بودن آموزش ها یا برنامههای درسی نامطلوب، زمینه پرورش افراد با صلاحیتهای پایین را فراهم میآورد. در این میان ارتقاء و کیفیتبخشی به برنامههای درسی موجود بسیار حائز اهمیت است. هدف پژوهش واکاوی ابعاد برنامهدرسی زاید دوره متوسطه دوم آموزش فنی حرفه ای شاخه کاردانش بود.
روشها: تحقیق حاضر از نظر ماهیت پژوهش کیفی و از حیث نوع مطالعه تحلیل محتوا بود. برای دست یابی به اجماع نظر متخصصان از مصاحبه نیمه ساختارمند به روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد که اشباع نظری در مصاحبه ۱۱ محرز گردید. سپس با استفاده از تحلیل محتوای کیفی استقرایی داده های حاصل از مصاحبهها کدگذاری شد و در نهایت با نرم افزار کیفی مکس کیودا ۱۲ مدل و ابعاد برنامه درسی زاید استخراج گردید.
نتایج: مدل به دست آمده شامل ابعاد و مولفه های محتوا (محتوای دانشی، مهارتی و نگرشی)، ویژگی های ساختاری (حرفه ای گرایی، حمایت گرایی، تمرکز، رسمیت، سیاست گرایی و پیچیدگی)، فضای آموزشی (امکانات آموزشی، وسایل کمک آموزشی، منابع مالی، شبکه ارتباطی و محیط آموزشی)، ویژگی های فراگیران (توانایی انگیزشی، توانایی ذهنی، توانایی شناختی، توانایی فنی و توانایی نیل به هدف)، ویژگی های یاددهندگان (خلاقیت، توانایی علمی، توانایی انگیزشی و ویژگی شخصیتی) و فرایندهای آموزشی (نیازسنجی نامطلوب، طراحی، اجرا و ارزشیابی) هستند.
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاکی از آن است که ابعاد و مولفه های گوناگونی در پیدایش و شکل گیری برنامه درسی زاید وجود دارد. این نوع از برنامه درسی به طور نسبی در همه دوره ها و مقاطع تحصیلی از آموزش متوسطه شاخه کاردانش گرفته تا آموزش عالی حتی دوره های علوم پزشکی نیز می تواند وجود داشته باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حسین مومنی مهموئی
Islamic Azad University, Torbat-e Heydariyeh
غلامرضا حسن پور دهنوی
Islamic Azad University, Torbat-e Heydariyeh
مهدی زیرک
Islamic Azad University, Torbat-e Heydariyeh
علی اکبر عجم
Islamic Azad University, Torbat-e Heydariyeh