بررسی و مقایسه عملکرد استریلایزرهای تماس مستقیم و تماس غیرمستقیم در فرآیند UHT

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی فناوری های نوین در علوم و مدیریت صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: BPCONF05_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 244
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید جمال علیزاده نیاک

کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

یاشار ابراهیمی فرد

کارشناسی ، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

امروزه نگهداری طولانی مدت مواد غذایی به خصوص محصولات لبنی از نگرانی های عمده صنای غذایی به حساب می آید. یک راهکار بسیار مناسب و کاربردی در این زمینه استفاده از فرایند فرادما (۱UHT) است که در آن محصول بعد از قرارگیری در دماهای بالا استریل شده و زمان نگهداری آن به خوبی افزایش می یابد. مهم ترین جز در فرآیند فرادما استریلایزرها می باشند که ساختار آن ها می تواند به شدت فرایند اصلی را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین تحلیل و بررسی استریلایزرها از مهمترین کارهایی است که در صنعت لبنیات باید انجام شود. به طور کلی استریلایزرها در دو ساختار تماس مستقیم و تماس غیرمستقیم نسبت به محصول مورد استفاده قرار می گیرند که مزایا و معایب متفاوتی نسبت به هم خواهند داشت. در پژوهش حاضر، عملکرد این دو نوع استریلایزر که برای استریلیزاسیون خامه استفاده شده اند، مورد مقایسه قرار گرفته است. مطابق با نتایج بدست آمده، استریلایزر تماس مستقیم محصولات با کیفیت تری تولید کرده و همچنین مطابق با اندیس های میکروبی بدست آمده میزان میکروب کشی در آن نیز به مراتب از استریلایزر تماس غیرمستقیم بالاتر است. این در حالی است که تنها برتری استریلایزر تماس غیرمستقیم را می توان در بازیابی حرارتی آن دانست که حدود ۸۰% می باشد.

کلیدواژه ها

استریلیزاسیون، فرادما، UHT ، مبدل حرارتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.