تحلیل و ارزیابی عملکردآمایشی فضاهای روستایی با استفاده از مدل های تصمیمگیری MABAC و BWM (مطالعه موردی: بخشهای شهرستان دلفان استان لرستان)
محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 12، شماره: 4
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 271
فایل این مقاله در 31 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GERAZ-12-4_005
تاریخ نمایه سازی: 30 آبان 1401
چکیده مقاله:
حاکمیت عملکرد مناسب آمایشی، نمودی از کاربرد اصول سرزمینآرایی درست از جانب مدیران است. با استمرار این روند، شاهد پایداری مناطق سکونتی خواهیم بود. در غیر این صورت موجبات عدم تعادل منطقهای فراهم شده، و ناپایداری را در بر دارد. پژوهش حاضر باهدف تحلیل و ارزیابی عملکرد آمایشی فضاهای روستایی در میان بخشهای سهگانه شهرستان دلفان انجام شده است. روش تحقیق مقاله در چهارچوب مطالعات کتابخانهای بوده، و جهت تجزیه وتحلیل معیارها و رویکردهای حاکم بر بخشها از روش وزندهی BWM و مدل اولویتبندی MABAC استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که عملکرد آمایشی در مناطق موردمطالعه در سطح پائینی قرار داشته و سطح عملکردی بخشهای تابعه شهرستان دلفان بیشتر بر مبنای رویکرد سازگاری تبیین شدهاند. به طوری که در میان رویکردها و معیارهای تاثیرگذار بر آمایش بخشهای موردمطالعه بر اساس دیدگاه ۲۲ نفر از کارشناسان و خبرگان شهرستان، رویکرد سازگاری با وزن ۴۲۱/۰ بیشترین وزن را در عملکرد آمایشی بخشهای تابعه شهرستان دلفان داشته است. بدین معنی که در زیرمجموعه عناصر ذهنی و عینی مبتنی بر رویکرد و معیار سازگاری، گویههایی چون فاصله از بزرگراهها؛ فاصله از راههای عبوری اصلی؛ فاصله از کاربریهای درمانی و بیمارستانی؛ فاصله از مراکز نظامی و انتظامی؛ نزدیکی به کاربریهای فرهنگی؛ نزدیکی به کاربریهای ورزشی؛ اثربخشی، کارایی اقتصادی و انعطافپذیری مکان؛ همگامی با هنجارهای فرهنگی و ارزشهای اجتماعی؛ ظرفیت ایجاد اشتغال و افزایش درآمد؛ میزان سازگاری با تغییرات اقلیمی؛ میزان سازگاری با تفکرات تصمیمگیران و سیاستگذاران؛ میزان دسترسی به توزیع منابع؛ میزان دسترسی به کیفیت زمین، آب، مواد خام؛ میزان کیفیت زیرساختها؛ سازگاری با ترکیب، چیدمان، الگو و شکل روستاها از بیشترین اهمیت در میزان عملکرد آمایشی فضاهای روستایی در بخشهای موردمطالعه برخوردارند. در نهایت با ترکیب مدل های تصمیمگیری، بخش مرکزی، از بیشترین عملکرد آمایشی در مقایسه با سایر بخشهای شهرستان دلفان برخوردار بوده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی پورطاهری
گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
علی خدادادی
گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
مرتضی توکلی
گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :