بررسی تطبیقی رابطه ی عقل و نقل از دیدگاه آیت الله جوادی املی و ابن تیمیه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم تربیتی و روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: CTCONF07_391
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 635
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه راوند

کارشناس دبیری الهیات و معارف اسلامی ، دانشگاه فرهنگیان پردیس حضرت معصومه(س)

فاطمه قربانعلی زاده

کارشناسی ارشد ادبیات عرب ، دانشگاه گیلان ، ایران

مهدیه نصیری

کارشناسی ارشد، علوم و معارف گرایش اعجاز ، دانشگاه قم ، ایران

هانیه ملکوتی نیا

کارشناسی الهیات و معارف اسلامی،دانشگاه فرهنگیان،پردیس حضرت معصومه(س) قم

فاطمه ایرجی زاده

دبیری الهیات ومعارف اسلامی دانشگاه فرهنگیان پردیس حضرت معصومه(س)قم،ایران

چکیده

مساله ارتباط بین عقل و نقل جزء اندیشه های اصلی ایت الله جوادی املی و ابن تیمیه با دو جهان بینی متفاوت است. ابن تیمیه نماینده جریان نص گرایی، با پایه قرار دادن نقل ، ارزش و جایگاهی برای عقل قائل نیست وی با تعریفی که از عقل ارائه می دهد عقل را که یک حجت درونی است به عنوان یک غریزه معرفی می کند و با پیش فرض قرار دان تعارض بین عقل و نقل ، نقل را مقدم بر عقل می داند اما ایت الله جوادی املی نماینده جریان عقل گرایی با پایه قرار دادن تفکیک وحی از نقل مطرح کردن ارتباط بین عقل و وحی را موجه ندانسته است بلکه با ارتباط بین عقل و نقل موافق است و عقل و نقل راموید یک دیگر معرفی می کند و فهم نقلی را همانند فهم عقلی اسیب پذیر وغیر مصون ازخطا و اشتباه می داند. در این مقاله نگارنده تلاش می کند نسبت این دو مورد از دیدگاه ایت الله جوادی املی و ابن تیمیه به طور مفصل بررسی کند. این نوشتار با بیان مباحثی از قبیل: معنا شناسی عقل و نقل،مقایسه تعاریف، توصیف دیدگاه های این دو متفکر با نگاهی تطبیقی سعی دارد درک بهتری از این مساله ارائه دهد

کلیدواژه ها

عقل، نقل، ابن تیمیه، عقل گرایی، نص گرایی، جوادی املی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.