تاثیر فشارهای خارجی (ایالات متحده) برفروپاشی دولت پهلوی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم تربیتی و روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: CTCONF07_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رشید رکابیان

داشنیار دانشگاه ایت الله بروجردی ره

محمد مهدنور

کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه ایت الله بروجردی ره

مصطفی دالوند

کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه ایت الله بروجردی ره

چکیده

وقوع انقلاب اسلامی نظریات مسلط جامعه شناسی سیاسی در حوزه مطالعات انقلاب و رابطه دولت و جامعه را به طور نسبی تحت تاثیر خود قرار داد. مهمترین سوالها پیرامون این حادثه سیاسی در تاریخ معاصر ایران مربوط به »چرایی و چگونگی« وقوع آن است. هدف اصلی در این مقاله پاسخ به »چرایی« ساختاری فروپاشی رژیم پهلوی دوم است. در پاسخ به این »چرایی« به سه علت / فرضیه ساختاری و مکانیسم های علی آن اشاره خواهد شد که نشان میدهند رژیم سابق از طریق چه مکانیسم هایی دچار آسیب پذیری شد. فرضیه اول معطوف به ماهیت دولت سلطانی در دوران رژیم پهلوی دوم است که آن را به عنوان یکی از علل تاثیرگذار در فروپاشی رژیم مد نظر دارد، فرضیه دوم در صدد است تا ماهیت رانتی رژیم شاه و ساز و کارهای منتج از این ماهیت را به عنوان دومین علتآسیب پذیری دولت مورد ارزیابی قرار دهد. فرضیه سوم فشارهای خارجی (ایالات متحده) به منظور استقرار دولتی دست نشانده و وابسته در منطقه را به عنوان سومین علت آسیبپذیری معرفی می کند. ترکیب این سه پاسخ به مساله آسیب پذیری ساختاری رژیم پهلوی، مدلی نسبتا جامع ارائه میدهد که از طریق آن میتوان بخشی از ناکارآمدی دولت در عصر پهلوی دوم را تبیین کرد. این مقاله با روشی کیفی و تاریخی و با حمایت داده های کتابخانه ای نشان میدهد که وجه ساختاری وقوع انقلاب اسلامی ایران محصولترکیب ماهیت سلطانی، رانتی و وابسته رژیم پهلوی بوده است

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.