بررسی میزان تأثیر اجرای دورکاری در بهبود شاخصهای ترافیکی شبکه معابر شهر تهران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس مهندسی حمل و نقل و ترافیک ایران
  • کد COI اختصاصی: TTC11_256
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1367
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید یزدان پناه

کارشناس ارشد برنامه ریزی حمل و نقل، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران ج

فاطمه براتیان قرقی

کارشناس ارشد برنامه ریزی حمل و نقل

مهدی عابدینی

کارشناس ارشد معاونت مطالعات و برنامه ریزی سازمان حمل و نقل و ترافیک ت

چکیده

در دهه 80 و 90 میلادی به دلیل ثبات قیمت نفت و پایین بودن آن و همچنین نوع توسعه شهرها،تقاضای سفر با وسیله نقلیه رشد چشمگیری داشت که مشکلاتی مانند ترافیکشدید، مصرف بیرویه بنزین، آلودگی هوا و... را در پی داشت. در همین مقطع زمانی، روشهای مختلف مدیریت تقاضا مطرح وارایه شد[ 1]. یکی از روشهای مدیریت تقاضای سفر که پیشینهای در حدود 30 سال در دنیا دارد؛دورکاری است. هدف از طرح و ارایه این راهکار در حوزه حمل ونقل، کاهشسفرهای با هدف کار است که معمولاً سهم عمدهای در ازدحام ترافیکدر ساعات اوج ترافیکدارد. مساله مورد بررسی در این مطالعهبررسی آثار حمل ونقلی دورکاری در شهر تهران است. باتوجه به نتایج ارائه شده با اجرای دورکاری در شهر تهران و با افزایشمرحلهای آن تا حداکثر 80 درصد جامعه هدف، سرعت وسایل نقلیه در شبکه شهر تهران9 درصد افزایشپیدا خواهد کرد، میزان مسافت طی شده 6 درصد و همچنین بخشی از شبکه معابر که در شرایط کند و بحرانی قرار دارند را تجربه میکند 11 درصد و میزان مصرف بنزین نیز 11 درصد نسبت بهوضع موجود کاهشپیدا خواهد کرد.

کلیدواژه ها

دورکاری، مدیریت تقاضای سفر، نرم افزارEMME/2

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.