اثربخشی درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای بر شدت خستگی و ناتوانی کارکردی بیماران مولتیپل اسکلروزیس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SPE-5-1_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجعفر اسودی

دانشجوی دکتری روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد، خراسان، ایران

مسعود رضایی کوچکسرایی

دانشجوی دکتری روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بجنورد، خراسان، ایران

مهدی معتکف فر

دانشجوی دکتری روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بجنورد، خراسان، ایران

چکیده

مولتیپل اسکلروزیس به عنوان یک بیماری مزمن شناخته می شود که تشخیص و درمان آن با مشکلات روانشناختی بسیاری همراه است. بسیاری از درمان هایی که برای این بیماران به کار گرفته می شود، پرهزینه است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر شدت خستگی، ناتوانی کارکردی و بد تنظیمی هیجانی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهر مشهد بودند. نمونه این پژوهش شامل ۴۷ نفر از این بیماران بودند که در یک فراخوان عمومی جهت شرکت در پژوهش اعلام آمادگی نمودند. این افراد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۵) نفر و گواه (۱۵) نفر قرار گرفتند. افراد به پرسشنامه های شدت خستگی کروپ (۱۹۸۹) و پرسشنامه ناتوانی کارکردی سازمان جهانی بهداشت (۲۰۱۰) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۴ انجام شد. نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر در مورد اثر بین گروهی نشان داد شناخت درمانی واحد پردازه ای بر خستگی و ناتوانی کارکردی بیماران مولتیپل اسکلروزیس اثر معناداری داشته است. (۰/۰۵> p). درمان شناختی واحد پردازه ای با اجرای تکنیک هایی که مربوط به مولفه ذهن آگاهی بنیادین هستند، باعث کاهش خستگی و کاهش ناتوانی کارکردی در بیماران مولتیگل اسکلروزیس می گردد.

کلیدواژه ها

شناختی رفتاری، واحد پردازه ای، خستگی، ناتوانی کارکردی، مولتیپل اسکلروزیس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.