ارزیابی اثرات اقدامات سه گانه مدیریت بحران در پیشگیری و کاهش اثرات سوانح

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی سالانه تحولات نوین در مدیریت، اقتصاد و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: MDMCONF05_357
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا طاهری زاده

کارشناسی ارشد مهندسی عمران سازه و مدیر علمی پژوهشی سازمان بسیج شهرداری تهران

مریم عباسی

دانشجوی دکتری مهندسی خط و سازه های ریلی دانشگاه علم و صنعت ایران و کارشناس معاونت فنی عمرانی شهرداری تهران

غلامرضا نورمحمد نصرآبادی

کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب،ایران

چکیده

در آغاز زندگی بشری همواره وقوع پدیده های طبیعی نظیر سیل ، زلزله ، طوفان و گردباد در اغلب موارد تاثیرات مخربی بر سکونتگاههای انسانی داشته و تلفات سنگینی بر ساکنان آنها وارد آورده است با پیشرفت زندگی این پدیده ها ساختمانها و زیرساخت ها را نابود کرده و عوارض اقتصادی و اجتماعی پردامنه تری بر جوامع بشری تحمیل نموده است . به مرور که جمعیت جوامع انسانی افزایش می یابد و ساخت و سازها و محدودههای شهری افزایش پیدا می کنند، میزان خسارات احتمالی به نسبت پیشرفت دریافتن راههای دفاع و مقابله با پدیدههای طبیعی بیشتر می شود بدین منظور بشر همواره دنبال راهی برای کاهش آسیب ها و خسارات احتمالی بوده است در این راستا مدیریت بحران با عملیات و اقدامات پیوسته و پویا و بهرهگیری از ابزارهای تخصصی و دانش لازم جهت برنامه ریزی ، سازماندهی ، به صورت هماهنگ توانست ، خطرات ناشی از بحرانهای مختلف را کنترل نماید. در مدیریت بحران توجه به سه دوره قبل ، حین و بعد بحران(پیشگیری ، آمادگی و مقابله ) از اهمیت ویژه ای برخوردار است هر یک از این مراحل برنامه ها، اقدامات و فعالیت های خاص خود را دارد اما می توان گفت که مرحله قبل از بحران حائز بیشترین اهمیت است چرا که بهترین راهبرد در مدیریت بحران، مدیریت پیشگیرانه است تا مسائل و مشکلات به موقع شناسایی شده و از مواجه با بحران در آینده جلوگیری شود یا اثرات آن به حداقل کاهش یابد بدین منظور ابتدا در مرحله پیشگیری و کاهش پیامدها می بایست به کاهش احتمال وقوع یا تاثیرات ناشی از بحرانها و موضوعهای مهمی نظیر مقاومسازی بناها و کاهش تاثیرات غیرسازهای توجه نمود و در مرحله آمادگی توجه به اقداماتی نظیر آموزش، پژوهش ، مانور، طراحی و برنامه ریزی ، ایجاد ساختارهای مدیریتی و مدیریت منابع از اهمیت ویژ های برخوردار است . در مرحله مقابله ارائه فعالیت های مهمی نظیر اجرای برنامه های عملیاتی ، استاندارد مدیریت بحران و هماهنگی های بین بخشی پس از وقوع بحران می بایست مورد توجه قرار گیرد تا اقدامات اساسی جهت بازگرداندن جامعه به حالت عادی نه لزوما حالت پیش از بحران بتواند اثربخش باشد.مجموعه این اقدامات عمدتا به دنبال نجات جان انسانها، محافظت از اموال و دارایی ها و رفع نیازهای اساسی و اولیه انسانها می باشد. بنابراین هرگونه تاخیر در جمع آوری دادهها، دست یابی و استفاده از این اطلاعات پیامدهای منفی بر کیفیت تصمیم گیری در بر خواهد داشت . لذا توجه به فعالیت های بازیابی که مسئولیت برگرداندن جامعه بحران زده به حالت طبیعی و قبل از وقوع بحران را دارند از مهمترین اقدامات در مدیریت بحران می باشد

کلیدواژه ها

مدیریت بحران، پیشگیری ، آمادگی ، مقابله ، اقدامات سه گانه .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.