اثرات هیستوپاتولوژیک نانولوله های کربن چند دیواره بر کبد موش صحرایی
محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، دوره: 12، شماره: 9
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 202
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MUQ-12-9_002
تاریخ نمایه سازی: 21 مهر 1401
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: کاربرد نانولوله های کربن در پزشکی، ممکن است سمیت این ترکیبات را به همراه داشته باشد. در تحقیق حاضر اثرات نانولوله های کربن بر بافت کبد همراه با ایجاد فشارهای اکسیداتیو مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، غلظت های ۱۰ و ۲۰ میلی گرم برکیلوگرم نانولوله های کربن چنددیواره عامل دارشده با گروه های کربوکسیل (۲۰-۱۰ نانومتر) طی ۲۱ مرحله، به صورت درون صفاقی به رت های نر تزریق شد و گروه شاهد سرم فیزیولوژیک را دریافت کردند. خونگیری و تشریح حیوانات در دو مرحله (۲۴ و ۱۴۴ساعت پس از آخرین تزریق) انجام گرفت. مقاطع بافتی با رنگ آمیزی هماتوکسیلین - ائوزین از کبد تهیه و به وسیله میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. غلظت گروه های تیول و مالون دی آلدئید اندازه گیری شد و با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: مطالعات بافت شناسی اختلالاتی نظیر پرخونی در سیاهرگ مرکز لوبولی، تجمع سلول های التهابی، بی نظمی سینوزوئیدها و واکوئله شدن هپاتوسیت ها را نشان داد که در دوز ۲۰ میلی گرم برکیلوگرم و زمان ۱۴۴ ساعت پس از تیمار، به طور معنی داری نسبت به گروه های دیگر بیشتر بود. در اولین خونگیری، مقدار گروه های تیول پلاسما در دوز ۱۰ میلی گرم برکیلوگرم نسبت به سایر گروه ها افزایش (۰۵/۰p<) یافت و در دومین مرحله، مقدار مالون دی آلدئید در هر دو دوز نسبت به شاهد، افزایش معنی داری نشان داد (۰۵/۰p<).
نتیجه گیری: احتمالا، نانولوله های کربن ضمن تجمع و اتصال با اجزای مختلف سلولی در کبد و ایجاد فشارهای اکسیداتیو سبب اختلال در بافت کبد می شوند، اما با توجه به عدم مرگ ومیر در حیوانات، این اختلالات ممکن است با گذشت زمان کاهش یابند.
کلیدواژه ها:
Multi Wall Carbon Nanotube ، Liver Tissue ، Tissue Toxicity ، Oxidative Stress ، نانولوله های کربن ، کبد - سمیت ، سمیت بافتی ، استرس اکسیداتیو
نویسندگان
وجیهه نساج پور
Flavarjan Branch, Islamic Azad University
علی نوری
Flavarjan Branch, Islamic Azad University
هاشم نیری
Department of Biology, Falavarjan Branch, Islamic Azad University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :