تاثیر نوع بستر کشت و اسید هیومیک بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیک و مصرف آب گیاه سدوم دم عقربی(Carpobrotus edulis L.) روی یک سیستم بام سبز
محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 17، شماره: 66
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 299
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOP-17-66_001
تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1401
چکیده مقاله:
سلامت گیاهان درشرایط بام سبز آن تا حد زیادی وابسته به تامین آب مورد نیازگیاهان است. ترکیبات بستر کشت، در حفظ و در دسترس قرار گرفتن رطوبت برای گیاه موثرند و یکی از راهکارها جهت کاهش مصرف آب در بام سبز، اصلاح بستر کشت است. در این پژوهش، نیاز آبی و برخی صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه سدوم دم عقربی (Carpobrotus edulis L.) تحت تیمارهای بستر کشت و مقدار اسید هیومیک بررسی گردید. این تحقیق درقالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار از اردیبهشت تا شهریور ۱۳۹۹ به صورت کشت در جعبه های کشت در شرایط بام سبز در شهر مشهد انجام شد. عامل اول بسترهای کشت (شامل بستر کشت حاوی خاک شامل بستر کشت ۱ (خاک ۲۰%+۲۰% لیکا+۲۰% پرلیت+ پوکه معدنی+۲۰% خاکبرگ)، بستر کشت ۲ (بستر کشت۱+ ۶% بنتونیت) و بستر کشت ۳ (بستر کشت ۱+ ۱۲% وزنی بنتونیت) و بسترهای کشت بدون خاک شامل بستر کشت ۴ (پوکه معدنی ۲۷%+ ۲۷% لیکا+ ۲۷% پرلیت+ ۲۰ درصد خاکبرگ)، بستر کشت ۵ (بستر کشت۴+ ۶% بنتونیت) و بستر کشت ۶ (بستر کشت ۴+ ۱۲% وزنی بنتونیت) و عامل دوم غلظت اسید هیومیک (شامل صفر ، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی گرم در لیتر) بود و اسید هیومیک هر ۱۵ روز به صورت کود آبیاری به گیاهان داده شد. نتایج نشان داد بسترهای حاوی خاک به طور قابل توجهی نسبت به بسترهای بدون خاک بهتر عمل کردند. بالاترین میزان پوشش دهی گیاهان و طول و حجم ریشه در بستر کشت ۳ (حاوی خاک و ۱۲% وزنی بنتونیت) رویت شد. بالاترین محتوی آب برگ و کلروفیل و کمترین کمبود اشباع نسبی، مقادیر کارتنوئید، فنول و کربوهیدرات برگ در بستر کشت ۳ (حاوی خاک و ۱۲% وزنی بنتونیت) مشاهده شد. تیمار ۲۰۰ میلی گرم بر لیتر اسید هیومیک با بهترین عملکرد رشدی و فیزیولوژیکی گیاهان همراه بود. تیمار خاک ۲۰%+۲۰% لیکا+۲۰% پرلیت+ پوکه معدنی+۲۰% + ۱۲% وزنی بنتونیت همراه با ۲۰۰ میلی گرم بر لیتر اسید هیومیک، گیاهانی با مصرف بهینه آب حاصل آورد. وجود خاک و سوپرجاذب معدنی بنتونیت در بستر کشت بام سبز از نظر نگه داشت رطوبت اهمیت ویژه داشته و البته تغذیه تکمیلی گیاهان در بام سبز نیز موجب بهبود عملکرد گیاهان در بام سبز می گردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سیده ملیحه ربانی خیرخواه
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
فاطمه کاظمی
گروه باغبانی و فضای سبز ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :