مدلسازی و پیش بینی مکانی تغییرات سطحی و عمقی کربنات کلسیم معادل در دشت قزوین

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب
  • کد COI اختصاصی: SSCI17_647
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدروح اله موسوی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی خاک دانشگاه تهران

فریدون سرمدیان

استاد علوم و مهندسی خاک دانشگاه تهران

محمود امید

استاد گروه مهندسی ماشین های کشاورزی، دانشگاه تهران

پاتریک بوگارت

استاد دانشکده محیط زیست و علوم زمین دانشگاه کاتولیک دی لوون بلژیک

چکیده

امروزه در اغلب مطالعات نقشه برداری رقومی خاک، به طور قابل توجهی محققیقن به مطالعه و مدلسازی تغییرات مکانی کربن آلی خاک می پردازند، در حالیکه اشکال معدنی کربن بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک از فبیل دشت قزوین که اغلب به شکل کربنات ها وجود دارد کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. پژوهش حاضر با هدف مدلسازی و پهنه بندی تغییرات عمقی درصد کربنات کلسیم معادل خاک (CCE%) در پنج عمق استاندارد پروژه جهانی نقشه خاک بر مبنای دو سناریو مدلسازی از مجموعه داده های متغیرهای کمکی و با استفاده از مدل جنگل تصادفی (RF) صورت پذیرفت. از روش تجزیه مولفه های اصلی (PCA) برای انتخاب مناسبترین متغیرهای کمکی استفاده گردید. نتایج نشان داد که در نهایت پنج متغیر کمکی مدل رقومی ارتفاع، سبزینگی (تبدیل تسلدکپ)، اثر باد، میانگین دمای سالانه و احتمال افق کلسیک (Cal hr) انتخاب گردیدند. نتایج مدلسازی موید کارائی مناسب مدل RF در پیش بینی مکانی تغییرات عمودی %CCE بود، به نحویکه در سناریو S۱ و S۲ به ترتیب بالاترین صحت در دو لایه سطحی و سپس سه لایه زیرسطحی ارائه نماید (R(۲)> ۰/۷۰). بطور کلی در شرایطی که مدل RF با متغیرهای محیطی مناسب مثل ویژگی هایی منتخب از خود خاک (Cal hr) و اسنجی گردد، قادر است کارائی بالایی را در پیش بینی ویژگی های خاک ارائه نماید.

کلیدواژه ها

عمق استاندارد، کربن معدنی خاک، متغیرهای محیطی کمکی، نقشه برداری رقومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.