ارزیابی میزان ارتباط مولفه های روانی و آسایش حرارتی کاربران در فضاهای باز شهری(نمونه موردی: کناره رودخانه کارون در اهواز)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 156

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-23-12_009

تاریخ نمایه سازی: 12 مهر 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: فضاهای باز شهری عرصه­هایی هستند که زندگی جمعی در آن­ها جریان دارد. در این راستا برای جذب بیشتر شهروندان به این فضاها، خصوصا در اقلیم­های گرمسیری بررسی شرایط آسایش حرارتی و مولفه­های تاثیرگذار بر آن مورد توجه قرار می گیرد. از آن­جایی که در فضاهای باز، احساس و ادراک حرارتی در افراد متفاوت است، در برخورد با آسایش حرارتی تنها رویکردی کمی برای ارزیابی کافی نیست؛ بلکه توجه به مولفه­های روانی اشخاص حائز اهمیت می­باشد. هدف این پژوهش بررسی ارتباط میان مولفه­های روانی در افراد و مقوله آسایش حرارتی است. روش بررسی: پژوهش حاضر با روشی ترکیبی شامل روش توصیفی به منظور تبیین مولفه­های آسایش حرارتی و روانی و روش پیمایشی جهت تعیین همبستگی میان متغیرهای تحقیق انجام شده است. پس از انجام برداشت­های میدانی توسط پرسشنامه به روش تصادفی (­تعیین حجم نمونه با استفاده از روش کوکران) و دستگاه­های اندازه­گیری شاخص­های اقلیمی، شرایط آب و هوایی نقاط مختلف مسیر در روزهای ۱۱ و ۱۲ بهمن ماه ۱۳۹۸ (۷ صبح تا ۱ بامداد)، سنجیده و به کمک شاخص جهانی اقلیم گرمایی (UTCI) در محدوده کناره رودخانه کارون در اهواز مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته ­ها: ارزیابی و تحلیل داده­های مستخرج، تاثیر مولفه­های روانی بر پاسخ حرارتی افراد در شرایط مختلف را نشان می دهد. در واقع حس و حال افراد در فضاهای باز بر ارزیابی حرارتی آن­ها از محیط تاثیرگذار است. بحث و نتیجه­ گیری: بر اساس یافته­های پژوهش، می­توان اظهار داشت که حالات روحی و روانی افراد در شرایط مختلف می­تواند پاسخ حرارتی متفاوت و حتی خارج از انتظار را هم در بازه آسایش حرارتی و هم در محدوده خارج از آن به همراه داشته باشد. در نهایت می­توان راهکارهایی برای طراحی بهتر فضاهای شهری، جهت جذب بیشتر مخاطبان و برانگیختن حس رضایتمندی آن­ها ارائه نمود.  

کلیدواژه ها:

نویسندگان

کتایون افشون

دانشجوی دکتری معماری، گروه معماری، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

محسن تابان

دکتری معماری، گروه معماری، استاد مدعو، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران / دانشگاه صنعتی جندی شاپور، دزفول، ایران

مصطفی مسعودی نژاد

دکتری معماری، گروه معماری، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران. (مسوول مکاتبات)

رضا جلیل زاده ینگجه

گروه مهندسی محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Tahbaz, M. Eshami, M. Ferdosiyeh, A., ۲۰۱۶. The solution to ...
  • Rabital Adawiyah N, Ahmad N, Sabarinah Sh., ۲۰۱۲, Psychological Adaptation ...
  • Monteiro, L. M., ۲۰۰۷. Review of numerical modelling of outdoor ...
  • Nikolopoulou M, Steemers K(۲۰۰۳), Thermal comfort and psychological adaptation as ...
  • Asadpour, A & Partners., ۲۰۱۶. Application of Social Perception Indices ...
  • Tahbaz, M. Masoudinezhad, M. Mofidi Shemirani, M., ۲۰۱۸. Investigation of ...
  • Blazejczyk K، Jendritzky G، Bröde P، Fiala D، Havenith G، ...
  • Fallah ghalhari & Partners., ۲۰۱۵. Evaluation of human thermal comfort ...
  • Rijal H, Humphreys M, Fergus N., ۲۰۱۵. Adaptive Thermal Comfort ...
  • نمایش کامل مراجع