تعیین تیپ کانه زایی توریم - عناصر نادر خاکی به روش مدل سازی شبکه ای در کمپلکس چاپدونی-پشت بادام، زون ساختاری ایران مرکزی

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 152

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JONSAT-43-4_016

تاریخ نمایه سازی: 11 مهر 1401

چکیده مقاله:

کمپلکس چاپدونی- پشت بادام در زون ساختاری ایران مرکزی و در شمال شرق استان یزد واقع شده است. این کمپلکس از مناطق با پتانسیل بالا برای کانی ­سازی توریم - عناصر نادر خاکی در ایران مرکزی به شمار می رود. در این پژوهش از روش مدل ­سازی شبکه ­ای برای تعیین تیپ و پتانسیل کانی­ سازی توریم - عناصر نادر خاکی در منطقه مورد مطالعه استفاده شده است. در این زمینه، روش­ های مختلفی مانند ژئوشیمی، ژئوفیزیک دورسنجی، زمین ­شناسی صحرایی و آزمایشگاهی به کار گرفته شده و معیارهای مختلفی برای امتیازدهی در نظر گرفته شده است. بعد از به کارگیری روش­ های فوق و با ایجاد پایگاه اطلاعاتی و ترکیب لایه ­های چندگانه، مدل کانی ­سازی یا تیپ­ های­ کانساری محتمل تعیین گردیده است. در این پژوهش برای تلفیق لایه ­های اطلاعاتی و مدل سازی آن ها برای تولید نقشه پتانسیل کانی ­سازی از روش شبکه ای استفاده شده است. نتایج به دست آمده برای انواع مدل­ های کانی­ سازی در قالب مدل سازی نهایی با هم ترکیب شد و نقشه جامع پتانسیل کانی ­سازی تهیه شد. بر مبنای بررسی­ ها صورت گرفته، تیپ ­های کانی­ سازی مرتبط با گرانیت، متاسوماتیسم و دگرگونی برای توریم - عناصر نادر خاکی در کمپلکس چاپدونی- پشت بادام تعیین گردید. پتانسیل کانی­ سازی توریم - عناصر نادر خاکی در مرکز و جنوب محدوده مورد مطالعه بیش ­تر از سایر نقاط است.

کلیدواژه ها:

مدل سازی ، توریم- عناصر نادر خاکی ، کمپلکس چاپدونی- پشت بادام ، زون ساختاری ایران مرکزی

نویسندگان

محمدباقر احمدخانی

گروه زمین شناسی منابع معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، صندوق پستی: ۶۹۴۱۱-۱۹۸۳۹، تهران ایران

محمد یزدی

گروه زمین شناسی منابع معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، صندوق پستی: ۶۹۴۱۱-۱۹۸۳۹، تهران ایران

مهرداد بهزادی

گروه زمین شناسی منابع معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، صندوق پستی: ۶۹۴۱۱-۱۹۸۳۹، تهران ایران

خالق خشنودی

پژوهشکده چرخه سوخت هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: ۸۴۸۶-۱۱۳۶۵، تهران- ایران

بشیر شکوه سلجوقی

سازمان انرژی اتمی ایران، صندوق پستی: ۱۴۳۹۹۵۵۹۳۳، تهران- ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :