شناسایی شبکه بهینه پایش کیفی آب زیرزمینی با استفاده از الگوریتم های فراابتکاریمطالعه موردی دشت نیشابور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک
  • کد COI اختصاصی: IRRIGATION02_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن مویدیان

دانشجو کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهد

علی اصغر بهشتی

استادیار، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهد

علی نقی ضیایی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه فردوسی مشهد

رضا قنبری

دانشیار، دانشکده علوم ریاضی، گروه ریاضیات کاربردی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

برنامه ریزی و مدیریت آب زیرزمینی نیازمند پایش مناسب داده های کیفی و همچنین تراز آب زیرزمینی به صورت همزمانمی باشد. داده های مورد نیاز برای پایش کمی و کیفی سیستم های آب زیرزمینی عموما از چاه های پایش توزیع شده در آبخوانمورد مطالعه به دست می آید همچنین این احتمال وجود دارد که چاه ها در آبخوان از تعداد و توزیع مناسبی برخوردار نباشد. بهجهت اینکه پایش سیستم های آب زیرزمینی فرآیندی زمان بر و هزینه بر برای دولت ها می باشد لذا ایجاد یک شبکه بهینه پایشبه یک مسئله مهندسی مهم برای کشورها تبدیل شده است. برای این منظور از الگوریتم فرا ابتکاری جستجوی ممنوعه براییافتن شبکه بهینه پایش کیفی آب زیرزمینی در دشت نیشابور استفاده شد. هدف از این پژوهش یافتن تعداد و موقعیت چاههایپایشی که اطلاعات کافی کیفی از شرایط آبخوان در اختیار قرار بدهد، میباشد. تابع هدف استفاده شده در این پژوهش از ترکیبدو هدف متقابل با یک ضریب تاثیروزنی تشکیل شده است. هدف اول حداکثرسازی تطابق توزیع هدایت الکتریکی (EC) بینشبکه جدید از شبکه اولیه توسط الگوریتم جستجوعه ممنوعه با توزیع هدایت الکتریکی شبکه موجود می باشد. پایه این تطابقبر اساس مدل بهره وری نش-ساتکلیف می باشد. هدف دوم حداقل سازی تعداد چاه های پایش در شبکه جدید ایجاد شده برایدر نظر گرفتن مباحث اقتصادی می باشد. دوره مورد مطالعه در این پژوهش بهار سال ۱۳۹۰ و بهار سال ۱۳۹۱ می باشد. که ازدوره اول به طور مستقیم در مدل بهینه سازی و از دوره دوم برای اعتبارسنجی و صحت سنجی مدل استفاده شده است. نتایج بهدست آمده از این پژوهش نشان داد که استفاده از الگوریتم جستحوی ممنوعه در بهینه سازی شبکه پایش نتایج قابل قبولی را در اختیار قرار داده است.

کلیدواژه ها

زیرزمینی، شبکه پایش، بهینه سازی، الگوریتم فراابتکاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.