بررسی اثربخشی روش های کنترل گرمای تابشی در مواجهه کارگران شاغل در محوطه کوره بلند در یک صنعت فولاد

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 166

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_TKJ-6-2_003

تاریخ نمایه سازی: 5 شهریور 1401

چکیده مقاله:

مقدمه: تابش های گرمایی ناشی از سطوح داغ و ملتهب یکی از مهم ترین راه های دریافت گرما در کارگران در مواجهه محسوب می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی روش های کنترل گرمای تابشی در مواجهه کارگران شاغل در محوطه کوره بلند در یک صنعت فولاد بود. روش بررسی: در این مطالعه دو راهکار اصلی کنترل گرمای تابشی شامل طراحی و نصب لوله های آب جاذب حرارت در بدنه کوره و کنترل انتشار تابش گرمایی با نصب حفاظ بازتاب کننده در ایستگاه کار اعمال شد. جهت ارزیابی کارایی مداخلات، شاخص استرس حرارتی دمای ترگویسان با استفاده از دستگاه WBGT مدل Casella و توزیع محیطی دمای تابشی در محوطه کوره قبل و بعد از اجرای هر مداخله در ایستگاه های کاری اندازه گیری و ترسیم گردید. جهت ارزیابی اثر بخشی مداخلات شاخص های استرین فیزیولوژیکی بر مبنای دمای پوست، ضربان قلب قبل و بعد از اجرای هر مداخله در ۲۰ نفر کارگر آتشکار اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل گردید. یافته ها: دمای تابشی و شاخص WBGT با به کارگیری جاذب های حرارتی در ایستگاه کاری، به ترتیب به میزان ۲۰ و ۹/۳ درجه سانتی گراد و با در نظر گرفتن حفاظ بازتابشی در مسیر مستقیم مواجهه کارگر، به ترتیب به میزان ۶/۱۸ و ۵/۲ درجه سانتی گراد و در اثر به کارگیری توام اقدامات کنترلی، به ترتیب به میزان ۵/۲۶ و ۲/۵ درجه سانتی گراد و همچنین میانگین دمای پوست و ضربان قلب به ترتیب به میزان ۶/۲ درجه سانتی گراد و ۶/۳ ضربه در دقیقه کاهش یافت. نتیجه گیری: استفاده از جاذب های حرارتی دارای کارایی بیشتری نسبت به استفاده از حفاظ بازتاب کننده تابش کنترل در مسیر انتشار حرارت بود و به کارگیری توام اقدامات کنترلی توانست بهترین عملکرد را جهت کاهش استرس و استرین حرارتی ناشی از تابش گرمایی تامین نماید.

نویسندگان

امید گیاهی

دانشگاه علوم پزشکی کردستان

محسن علی آبادی

دانشگاه علوم پزشکی همدان

ابراهیم درویشی

Department of Occupational Health, Faculty of Health, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran, Tel: +۹۸ ۸۷۱- ۶۱۳۱۴۲۶, Email:darvishi.hse@gmail.com

مهرزاد ابراهیم زاده

دانشگاه علوم پزشکی کردستان

جمشید خوبی

دانشگاه علوم پزشکی کردستان