مقایسه اثربخشی گروه درمانی مثبت نگر و گروه درمانی آدلری در ارتقاء تابآوری و عزت نفس زنان مطلقه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 2، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-2-18_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عصمت اصلانی فر

دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

هادی بهرامی

استاد تمام و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

حسن اسدزاده

دانشیار دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی گروه درمانی مثبت نگر و گروه درمانی آدلری بر افزایش تابآوری و عزت نفس زنان مطلقه صورت گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پسآزمون و گروه کنترل و جامعه آماری شامل کلیه زنان مطلقه مراجعه کننده به مراکز مشاوره "سرایتداوم" وابسته به شهرداری شهر ساری در پاییز ۹۴ به تعداد ۱۸۰ نفر بود. پس از اعلام فراخوان در اینمراکز، تعداد ۴۵ نفر داوطلب جهت شرکت در برنامه آموزشی، غربالگری و ثبت نام شدند. سپس، بهمنظور به دست آوردن اطلاعاتی در زمینه شرایط اقتصادی اجتماعی نمونه ها، مصاحبه فردی انگیزشی بااین افراد انجام شد. پس از این مصاحبه، فرم اطلاعات فردی و فرم توافق آگاهانه توسط داوطلبان تکمیل و: شرکت کنندگان به صورت تصادفی به گروه های ۱۵ نفره (گروه ۱: مثبت نگر، گروه ۲: آدلری و گروه ۳کنترل) گمارده شدند. قبل و بعد از اجرای گروه درمانی ها، پرسشنامه تاب آوری و عزت نفس توسط هریک از شرکت کنندگان تکمیل شد. تعداد جلسات هر یک از گروه درمانی ها ۱۲ جلسه بود که یک باردر هفته به مدت ۹۰ دقیقه اجرا شد. در این پژوهش از پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون ( ۲۰۰۳ ) وپرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت ( ۱۹۶۷ ) استفاده شد. همچنین از آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. داده های جمعآوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) وتک متغیره (آنکوا) در نرمافزار SPSS نسخه ۲۲ تحلیل شدند. هماهنگ با فرضیه های مورد مطالعه، نتایج نشان داد، گروه درمانی مثبت نگر در مقایسه با گروه درمانی آدلری و گروه کنترل از اثربخشی بالاتری برخوردار بوده است و موجب ارتقا تاب آوری و عزت نفس زنان مطلقه شده است.

کلیدواژه ها

گروه درمانی مثبت نگر، آدلری، تاب آوری، عزت نفس، زنان مطلقه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.