بررسی سطح آگاهی آرایشگران شهر تهران درخصوص پسماند و عملکرد آنها در مدیریت پسماندهای تولیدی در سال ۱۴۰۰
محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 15، شماره: 1
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 276
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJHE-15-1_005
تاریخ نمایه سازی: 15 تیر 1401
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: آرایشگاه یکی از مهمترین اماکن عمومی حساس برای انجام فعالیت های زیبایی است که توجه به مسائل بهداشتی (فردی و محیطی) ضروری است و عدم رعایت موازین و شیوه نامه های بهداشتی می تواند تهدیدی برای سلامت جامعه باشد. همچنین سطح آگاهی و نحوه عملکرد کارکنان، می تواند بر مدیریت پسماندهای تولیدی موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی سطح آگاهی آرایشگران درخصوص پسماند تولیدی و نحوه عملکرد آنان در مدیریت پسماند در محدوده جنوب شهر تهران در سال ۱۴۰۰ است.
روش بررسی: این تحقیق به صورت توصیفی-مقطعی در جامعه آماری آرایشگران مناطق جنوب تهران با نمونه آماری ۳۳۰ باب آرایشگاه انجام شده است. در این مطالعه از پرسشنامه ای استفاده شد که محتوی آن شامل بخش های؛ اطلاعات دموگرافیک، سطح آگاهی و نحوه عملکرد بود و اطلاعات مورد نظر بعد از مصاحبه با آرایشگران تکمیل شد. داده ها با آزمون های آماری کولموگروف-اسمیرنوف (Kolmogorov–Smirnov test)، کای اسکوئر (chi-square-X۲)، ضریب همبستگی پیرسون (Pearson correlation coefficient)، تی تست تک نمونه (One sample T test) و من-ویتنی (Mann–Whitney) و به کمک نرم افزار SPSS (IBM – v.۲۶) تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: میانگین نمره آگاهی و عملکرد افراد در مدیریت پسماند به ترتیب ۴۳/۱۸ و ۴۸/۲۷ بود و براساس نتایج تحلیل کیفی، نمره آگاهی و عملکرد مطلوب افراد در مدیریت پسماند به ترتیب ۵۳/۶ و ۷۲ درصد بود. همچنین ۴۶/۶ و ۲۸ درصد از افراد به ترتیب نمرات نامطلوبی در میزان آگاهی و نحوه عملکرد در مدیریت پسماند را کسب نمودند. آگاهی افراد در مورد مدیریت پسماند های تولیدی در آرایشگاه ها با جنسیت، سابقه آموزش بهداشت، سابقه جرایم بهداشتی، تحصیلات و متغیر عملکرد افراد در مورد مدیریت پسماندهای تولیدی در آرایشگاه ها با جنسیت و سابقه آموزش بهداشت رابطه معنی داری داشت. برای سایر متغیرهای مورد بررسی با سطح آگاهی و نحوه عملکرد ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: آرایشگاه از جمله مکان هایی است که توجه به بهداشت محیط و بهسازی آن در ارتﻘاء سطح سلامت جامعه و کنترل بیماری تاثیرگذار است. بی توجهی به این مساله می تواند منجر به گسترش انواع بیماری ها گردد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که متغیر سطح آگاهی در نحوه عملکرد آرایشگران درخصوص مدیریت پسماندهای تولیدی موثر است. از طرفی متغیر آموزش بهداشت بر میزان آگاهی و نحوه عملکرد آرایشگران در این زمینه موثر بوده، لذا بایستی به این متغیر ها توجه ویژه نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
افسانه عسکری زاده حقیقی
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
سمانه ابولی
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
محمود علی محمدی
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran AND Center for Water Quality Research (CWQR), Institute for Environmental Research (IER), Tehran University of Medical Sciences, T
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :