ارزیابی سامانه های آبیاری قطره ای و بارانی از لحاظ شاخص های اقتصادی بهره وری آب در جنوب فرانسه
محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 30، شماره: 2
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 213
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WRA-30-2_006
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1401
چکیده مقاله:
با محدودیت منابع آبی، استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی بسیار مهم و اساسی است و منجر بهجلب توجه به اهمیت بهرهوری مصرف آب شده است. این پژوهش به منظور ارزیابی سه سامانه آبیاری قطرهای سطحی، زیرسطحی و آبیاری بارانی برای ذرت دانهای و در پنج تیمار آبیاری قطرهای سطحی (آبیاری کامل و کمآبیاری)، آبیاری قطرهای زیرسطحی با فواصل لاترال ۱۲۰ و ۱۶۰ سانتیمتر و آبیاری بارانی در سالهای ۲۰۰۷، ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ در موسسه تحقیقاتی ایرستئا واقع در شهر مونپلیه (جنوب فرانسه) انجام شد. برای ارزیابی تیمارها از شاخصهای بهرهوری Wp ، BPD، NBPDو B/C استفاده شد. نتایج نشان داد در سال ۲۰۰۷ اجرای تیمار آبیاری کامل قطره ای سطحی (FI) در مقایسه با کم آبیاری قطرهای سطحی (DI) و آبیاری بارانی اقتصادیتر است. مقدار عملکرد دانه از ۱۳۸۰۰ کیلوگرم بر هکتار در آبیاری بارانی بهترتیب به ۱۶۴۰۰ و ۱۷۴۰۰ کیلوگرم بر هکتار در DI و FI رسیده است. در سال ۲۰۰۸ تیمارهای آبیاری قطرهای زیرسطحی نسبت به آبیاری بارانی از لحاظ شاخصهای فوق برتری یافت و در سال ۲۰۰۹ بهرهوری آب تیمارهای زیرسطحی بیشتر از آبیاری بارانی بود اما هیچ یک از تیمارها سود خالصی را به همراه نداشتند. در سال ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ میزان آب مصرفی در آبیاری قطره ای زیرسطحی حداقل ۱۶ درصد نسبت به آبیاری بارانی کاهش داشت و میزان عملکرد دانه حداقل ۱۸ درصد نسبت به آبیاری بارانی افزایش یافت. با توجه به شرایط کشور، مدنظر قرار دادن استفاده از سامانه آبیاری قطرهای زیرسطحی برای گیاه ذرت با لحاظ کردن برخی شرایط توصیه میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
صغری حسینیان
دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان.
محمدرضا خالدیان
دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان و گروه پژوهشی مهندسی آب و محیط زیست، پژوهشکده حوزه آبی دریای خزر.
محمدکریم معتمد
دانشیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :