سنگ نگاری و کانی شناسی رسوبات خور گورسوزان، مرکز شهر بندرعباس، جنوب ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهلمین گردهمایی ملی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI40_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد خادمی

کارشناس ارشد رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی ، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس

پیمان رضائی

دانشیار گروه زمین شناسی دانشگاه هرمزگان، بندرعباس

رضوان زارع زاده

دکترای رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی دانشگاه هرمزگان، بندرعباس

چکیده

خور گورسوزان به طول تقریبی ۴ کیلومتر در مرکز شهر بندرعباس قرار دارد. هدف از این پژوهش شناخت ترکیب و رسوبات طبیعی این خور می باشد. برای این منظور ۱۸ نمونه از رسوبات خور گورسوزان برداشت شد. این نمونه ها مورد بررسی دانه بندی، کانی های سنگین، پراش اشعه ایکس (XRD)، سنگ نگاری و کانی شناسی نوری قرار گرفتند. اندازه این رسوبات عمدتا در حد ماسه است. با این حال مقداری گراول در بخش بالایی، ماسه و کمی سیلت و رس نیز در بخش بالایی و میانی وجود دارد. در گراول ها و ماسه ها دو ریزرخساره گل سنگ آهکی و وکستون آهکی بایوکلاستی و پتروفاسیس ماسه سنگ آهکی شناسایی شد. خاستگاه این سه، سازند آغاجاری ( میوسن میانی - پلیوسن میانی) می باشد. در هرسه آنها کمی خرده های دوکفه ای و گاستروپود عهد حاضر نیز دیده می شود. در نهشته های دانه ریز(سیلت و رس) در کنار کانی کلسیت، کمی کوارتز و دولومیت همراه با مقدار بسیار ناچیزی آلبیت، ارتوکلاز، مسکوویت و کلریت وجود دارد. در کنار کانی های درجازا ( مانند بخشی از کلسیت و دولومیت)، نهشته های مارن آهکی سازند آغاجاری خاستگاه کانی های انتقالی (مانند مسکوویت) هستند. سه کانی سنگین شناسایی شده (اولیژیست، گارنت و زیرکن) باید از سنگ های آذرین و دگرگونی سری هرمز منشا گرفته باشند.

کلیدواژه ها

سنگ نگاری، کانی شناسی، رسوب، خور گورسوزان، بندرعباس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.