بررسی رابطه بین هزینه های سلامت و شاخص توسعه انسانی: یک مطالعه بین کشوری
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 251
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MSHS-7-1_001
تاریخ نمایه سازی: 31 خرداد 1401
چکیده مقاله:
چکیده
زمینه و هدف: در دهه های اخیر، شاخص توسعه انسانی به یکی از کاربردی ترین شاخص ها برای اندازه گیری سطح توسعه کشورها تبدیل شده است. عوامل متعددی بر شاخص توسعه انسانی موثر می باشند، از جمله این عوامل مخارج بهداشتی است که در کنار نیروی انسانی و سرمایه فیزیکی موجب افزایش توسعه انسانی می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر هزینه های سلامت بر شاخص توسعه انسانی برای دوره زمانی ۱۸-۲۰۰۵ بوده است.
روش پژوهش: مطالعه حاضر به بررسی تاثیر هزینه های سلامت بر شاخص توسعه انسانی در کشورهای مختلف پرداخته است و جامعه مورد بررسی، ۱۸۷ کشور با ۳ نوع تقسیم بندی (قاره ای، نفتی و توزیع درآمد) بود. دادههای مورد استفاده از بانک جهانی گردآوری شدهاند و روش تجزیه و تحلیل آن ها به کمک رگرسیون پانل دیتا یا همان دادههای ترکیبی بود.
یافته ها: یافته های حاصل از برآورد الگوها نشاندهنده آن است که مخارج بهداشتی در قاره های اروپا، آمریکای جنوبی، آفریقا و اقیانوسیه تاثیر مثبت و معنی داری بر شاخص توسعه انسانی دارد. اما در قاره آسیا اثر مخارج بهداشتی منفی و معنیدار است. اثر سرانه تولید ناخالص داخلی در قاره های آسیا، آمریکای شمالی و جنوبی، آفریقا و اقیانوسیه مثبت و معنیدار بوده است اما این اثر در قاره اروپا مثبت و بیمعنی است. در کشورهای نفتی، اثر مخارج آموزشی، سرانه تولید ناخالص داخلی بر شاخص توسعه انسانی مثبت و معنی دار بود اما اثر مخارج بهداشتی مثبت و بیمعنی میباشد. همچنین اثر شاخص مرگ و میر بر شاخص توسعه انسانی منفی و معنی دار بوده است. مشابه این نتایج برای کشورهای غیرنفتی البته با ضرایب متفاوت حاصل شده است. درصد هزینه های بهداشتی نسبت به تولید ناخالص داخلی رابطه مستقیم و معنی داری بر شاخص توسعه انسانی در گروه کشورهای با توزیع درآمد نسبتا برابر و نسبتا نابرابر داشت؛ در صورتیکه این مقدار برای گروه کشورهای با توزیع درآمد کاملا نابرابر مقداری بی معنی را در مدل از خود نشان داد. درصد مخارج آموزشی، نشاندهنده رابطه مستقیم و معنی دار بر شاخص توسعه انسانی در تمامی گروههای درآمدی بود و تولید ناخالص داخلی سرانه برای همه گروه ها با توزیع درآمدی گوناگون اثر معنی دار و مستقیم بر شاخص توسعه انسانی داشت. همچنین نرخ مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال در همه گروه های با توزیع درآمدی گوناگون رابطه معکوس و معنی داری بر شاخص توسعه انسانی داشت.
نتیجه گیری: نتایج بیانگر تاثیر معنی دار مخارج بهداشتی در بهبود وضعیت بهداشتی و توسعه کشورهای مورد مطالعه بهجز کشورهای نفتی، آمریکای شمالی و کشورهای با توزیع درآمد کاملا نابرابر بود. همچنین افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی گام مهمی در دستیابی به اهداف توسعه کشورها است. به همین منظور لازم است تا مدیران و سیاستگذاران نظام سلامت کارایی در تخصیص مخارج بهداشتی را در بخش های مختلف مدنظر داشته باشند.
کلیدواژه ها:
Key words: Health expenditures ، Human Development Index ، Random effects model ، Income levels ، واژه های کلیدی: مخارج بهداشتی ، شاخص توسعه انسانی ، مدل پانل دیتا ، سطح درآمد
نویسندگان
زکیه رحیمی
MSc in Economics, School of Humanities, University of Bojnord, Bojnord, Iran
روح اله بابکی
Assistant Professor, Department of Economics, School of Humanities, University of Bojnord, Bojnord, Iran
مهناز عفتی
Assistant Professor, Department of Economics, School of Humanities, University of Bojnord, Bojnord, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :