بررسی تلقیح بذر بلوط ایرانی (Quercus brantii L.) با باکتری های محرک رشد بر برخی صفات فیزیولوژیک تحت سطوح مختلف تنش کم آبی
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 472
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IFEJ-10-19_008
تاریخ نمایه سازی: 29 خرداد 1401
چکیده مقاله:
مقدمه و هدف: استفاده از کودهای زیستی همانند باکتری های محرک رشد گیاه بهمنظور کاهش صدمات ناشی از تنش کم آبی در گیاهان و بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی و در نتیجه بالا بردن میزان رشد گیاه در مناطق خشک و نیمه خشک از اقدامات ضروری برای کنترل تنش کم آبی می باشد. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر همزمان سطوح مختلف تنش کم آبی و تلقیح باکتری های محرک رشد گیاه بر برخی صفات فیزیولوژیک در نونهال های بلوط ایرانی انجام گرفت.
مواد و روش ها: به منظور بررسی تاثیر باکتری های محرک رشد گیاه و سطوح مختلف آبیاری بر برخی از صفات فیزیولوژیک نونهال های بلوط ایرانی، آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با پنج تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یزد اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه سطح آبیاری (۸۰ درصد آبیاری کامل بهعنوان شاهد، ۶۰ و ۴۰ درصد آبیاری کامل) و فاکتور فرعی در شش سطح کاربرد باکتری محرک رشد گیاه (عدم تلقیح باکتریایی بهعنوان شاهد و تلقیح بذر با باکتری های Bacillus anthracis، B. licheniformis، Stenotrophomonas maltophilia، B. cereus و BMix (ترکیب چهار سویه) بود.
یافته ها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاثیر سطوح تنش کمبود آب، تیمارهای باکتریایی و اثر متقابل آنها بر تمامی صفات مورد مطالعه معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که میزان کلروفیلa ،b و کلروفیل کل با افزایش سطوح کمآبی کاهش مییابد. در مقابل، میزان پرولین، فنل کل و درصد مهارکنندگی رادیکالهای آزاد در نونهال های بلوط ایرانی تحت تنش بهطور معنیداری نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. میزان تجمع مالوندیآلدئید (MDA) که میزان تخریب و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی را نشان میدهد نیز با افزایش تنش کمآبی افزایش معنیداری نسبت به نمونه شاهد داشت ولی با اضافهکردن باکتریها به تیمارهای خشکی میزان تجمع آن کاهش یافت که این نشان میدهد باکتری آثار منفی خشکی بر پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء را کم کرده و بدینترتیب باعث افزایش مقاومت نونهال ها به شرایط تنش شده است.
نتیجه گیری: به طورکلی از بین تیمارهای باکتریایی، تیمار باکتری (BMix) باعث افزایش میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کاهش میزان مالون دیآلدئید و تیمار باکتری Bacillus anthracis باعث افزایش میزان پرولین، فنل کل و درصد مهارکنندگی رادیکالهای آزاد تحت تنش شدید کمآبی شدند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهری خسروی
Ilam University
مهدی حیدری
Ilam University
حسینعلی علیخانی
Tehran University, Karaj
اصغر مصلح آرانی
Yazd University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :