تاثیر تنش خشکی، کود زیستی و نانو کود پتاسیم برشاخص سطح برگ، وزن هزار دانه، شاخص برداشت و کیفیت دانه کینوا (Chenopodium quinoa Willd)
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 221
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCPP-12-1_009
تاریخ نمایه سازی: 24 خرداد 1401
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثر تنش خشکی، کود زیستی و نانو کود پتاسیم بر گیاه کینوا آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو سال ۹۷-۱۳۹۶ و ۹۸-۱۳۹۷ در استان تهران منطقه احمد آباد مستوفی اجرا شد. عوامل مورد مطالعه شامل تنش خشکی در چهار سطح (۰/۰۱۵- (شاهد)، ۰/۳-، ۰/۶- و ۰/۹- مگاپاسگال) به عنوان عامل اصلی و دو عامل کود زیستی (ترکیبی از باکتری های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن و قارچ میکوریزا در چهار سطح (عدم کاربرد (شاهد) و ۱، ۲ و ۳ درصد) و نانو کود پتاسیم در دو سطح (عدم کاربرد (شاهد) و کاربرد) به عنوان عوامل فرعی به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین شاخص سطح برگ (۳/۳۸)، وزن هزار دانه (۲/۵۶ گرم) و شاخص برداشت (۳۱/۷ درصد) در شرایط نرمال آبیاری و کاربرد نانو کود پتاسیم به دست آمد. بیشترین میزان پتاسیم (۰/۱۱۵ درصد)، آهن (۱۵۴ میلی گرم بر صد گرم ماده خشک) و کربوهیدرات های دانه (۷۶/۸ درصد) در شرایط نرمال آبیاری، کاربرد سه درصد کود زیستی و کاربرد نانو کود پتاسیم و کمترین میزان آنها در شرایط تنش شدید، عدم کاربرد کود زیستی و نانو کود پتاسیم به دست آمد. با افزایش شدت تنش، میانگین کلسیم و منیزیوم دانه به ترتیب از ۰/۲۷۳ و ۰/۲۴۰ درصد در شرایط نرمال آبیاری به ۰/۱۴۵ و ۰/۱۴۲ درصد در شرایط تنش شدید کاهش یافت. تنش خشکی باعث افزایش پروتئین و کاهش روغن دانه کینوا شد، اما کاربرد کود زیستی و نانو کود پتاسیم آنها را بهبود بخشید. بنابراین هم در شرایط نرمال آبیاری و هم در شرایط وجود تنش خشکی، کاربرد ۳ درصد کود زیستی و نانوکود پتاسیم جهت بهبود کیفیت دانه کینوا توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
۱۰۰۰-grain weight ، Harvest index ، Phosphorus ، Protein ، Zinc ، پروتئین ، روی ، فسفر ، وزن هزار دانه
نویسندگان
محمد میر طیبی
Ph.D Student, Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
امیر بستانی
Associate Professor of Shahed University, Tehran, Iran
مرجان دیانت
Assistant Professor of Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
امین ازادی
Assistant Professor Islamic Azad University, Yadegar Imam, Shahr Rey, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :